LJUBUŠKI – Na 115. Međunarodnom salonu inovacija, koji je nedavno održan u Parizu, nagrađeno je svih šest inovacija članova Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine. Među nagrađenima je i poznati ljubuški inovator Sašenko Sadiković, piše Dnevni list.

Naime, Sadiković je osvojio srebrnu medalju za inovaciju – sigurnosni sustav za sprječavanje erupcije fosilnog petrola i plinova.

– Ideja se ogleda u balonima, poredanim od najmanjeg ka najvećem, polazeći od bušnog svrdla na dnu do komandne platforme na vrhu. U slučaju da donji, manji baloni, ne zaustave erupciju, u djelićima sekunde se napušu veći baloni, tako da se, barem teoretski, erupcija može spriječiti, pojasnio je kratko svoju inovaciju Sadiković.

Zavidna kolekcija medalja

Za realizaciju navedenog trebalo mu je oko šest mjeseci, u što je uključena izrada crteža, postupak patentiranja, prijava inovacije, nakon čega se ide na prezentacije po svjetskim sajmovima. A sve ovo za Sašenka ne predstavlja problem, budući da je svoj kreativni inovatorski duh otkrio već kao osnovnoškolac.

– Moj prvi izum bila je vaser-vaga s lampicom, koju sam patentirao u ondašnjem Savezu za patente u Beogradu i, eto, nakon toga, nastavio sam do dana današnjeg raditi na inovacijama za koje sam dobio brojna priznanja, priča nam Sašenko.

U njegovoj zavidnoj kolekciji nalazi se veliki broj medalja, i to samo preko 30 zlatnih. Putovao je, kaže, po cijelom svijetu, a veliku podršku ima i od svoje obitelji. Čak je svoju ljubav prema inovatorstvu prenio i na unuku Ajlu.

Unuka kreće djedovim stopama

– Dok bih radio na izumima, često me je znala promatrati u radionici, a nije se libila dodati i neku svoju ideju. Osobito sam ponosan na njezin izum – kornet iz kojeg se ne otapa sladoled, za koji je dobila srebrne medalje u Sevastopolju i Skoplju, dok je brončanom nagrađena u Nürnbergu i Zagrebu, ponosan je Sašenko na uspjeh svoje unuke.

Pitali smo ga i to koji bi svoj izum posebno izdvojio, na što nam je odgovorio da svaki od njih zauzima posebno mjesto, a ako bi nešto morao istaknuti, to bi bio brijaći aparat s automatskim odstranjivanjem dlačica, za što je nagrađen zlatnom medaljom.

A za većinu izuma Sašenko je morao izdvojiti podosta novca, što ponekad predstavlja problem, pa čak i odustajanje u određenim fazama inovatorskog procesa.

Velika ulaganja

– Nekoliko godina sam, primjerice, radio na mašini s magnetnim gusjenicama, koja bi služila za farbanje brodova, metalnih površina i sl. Međutim, u ovaj projekt sam uložio oko 46.000 maraka, i kad sam vidio „koliko je sati“, odlučio sam dići ruke. A tek kako sam ostao zatečen spoznajom kako je moja inovacija kopirana, i to od strane jedne američke tvrtke, kazao je naš sugovornik.

On nas je informirao i o tome kako u pojedinim zemljama inovatori imaju popust za predstavljanje inovacija na panoima i sl. Tako zakup prostora za izlaganje jedne inovacije zna dosegnuti cijenu i do 800 eura, što za mnoge nije prihvatljiva cijena.

Unatoč svemu, Sašenko ne misli odustati od inovatorstva, bez obzira na to što ovaj segment djelovanja zahtjeva dosta izdataka, a nema velike pomoći ni od strane sponzora.

– Dobio sam specijalan poziv u Bahrein, kako bih predstavio svoje inovacije vezano za tehnologiju dobivanja nafte i plina. Imam još vremena za razmišljanje o tome hoću li se tamo zaputiti, a ukoliko pronađem dobrog sponzora, možda od ove priče i bude nešto, zaključio je inovator Sadiković.

Dnevni list