Inicijativa roditelja “Zahtijevamo normalno školovanje našoj djeci” započela sa prikupljanjima potpisa

Danas počinje akcija potpisivanja izjava o odgovornosti, koju su pokrenuli roditelji okupljeni oko Inicijative roditelja Zahtijevamo normalno školovanje našoj djeci.

Važno je napomenuti da akcija traje dva dana, danas i sutra. Prvi dan, roditelji članovi ove inicijative dijeliti će izjave o odgovornosti djeci ispred škola, a drugi dan roditelji koji potpišu izjave trebaju sutra vratiti potpisane izjave volonterima koji će biti ispred škole. Želimo još napomenuti, da u školama, u kojima ne uspijemo kvalitetno dostaviti svim roditeljima izjave o odgovornosti, akcija će se nastaviti u narednim danima, dok svaki roditelj ne dobije mogućnost za potpisivanje izjave o odgovornosti.

Dragi roditelji, pokrenite se! Ne očekujte da će se netko drugi boriti za Vašu djecu.

Primjerak Izjave o odgovornosti

Poštovani,
S obzirom da Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa HNŽ-a i ZHŽ-a, uključujući ravnatelje škola i sve djelatnike u nastavi, provedbom preporučenih mjera donesenih za ovu školsku godinu preuzima odgovornost za djecu koja pohađaju nastavu, pokrenuli smo inicijativu kojom ukazujemo da smo MI, roditelji, prvenstveno odgovorni za odgoj naše djece – to je naše prvotno i neotuđivo pravo.

Mnogi od nas se ne slažu sa mjerama koje se trenutno provode u javnim školama. Ustav BiH jamči pravo na kretanje, pravo na govor, obrazovanje, izražavanje mišljenja, kao i ostala prava socijalnog života i navodi da se svaka mjera ili zakon koji se donese naknadno, a nije sukladan ovim zajamčenim pravima ne treba primijeniti!

Mi tražimo provedbu Ustava. U tom smjeru, pokrećemo inicijativu da bi se korigirale predložene mjere:

-Da djeca ne budu obvezna nositi maske u javnom prijevozu, na postrojavanju ispred škole niti unutar prostorija škole (ostaviti slobodu izbora)

-Da se uvede normalan oblik nastave bez podjela na grupe i bez socijalnog distanciranja, pazeći pri tome na higijenu unutar škole

-Da djeca imaju pravo izaći iz učionice za vrijeme odmora

-Da se roditeljima omogući nesmetan pristup školi i djetetu bez prethodnih najava, kao što je bila praksa prethodnih godina

-Da se ukine mogućnost izolacije učenika u slučaju uočavanja simptoma bolesti (u izdvojenu prostoriju, jer takav postupak može ostaviti psihološke posljedice na dijete, a na poziv se svaki roditelj može promptno odazvati). Protivimo se i tome da cijeli razredi idu u izolaciju u slučaju pojave zaraženog učenika.

-Da se ukine svakodnevno mjerenje temperature kao nepotrebno uznemiravanje djeteta i insinuacija na bolest – s mogućim placebo učinkom.

-Da se ne izvodi online nastava u bilo kakvom obliku (parcijalnom ili cjelovitom u slučaju izolacije cijele skupine ili razreda)

Podržavanjem ove inicijative Vi, kao roditelj učenika ove škole, utjecat ćete na mogućnost provedbe njenog sadržaja u cilju zdravijeg i kvalitetnijeg školovanja naše djece, a Vaša podrška biti će i osnova za pravnu borbu putem odvjetničkog tima. Djeca su naš jedini vrijedni i pravi interes. Mi jesmo za njih odgovorni.

Svjesni smo da je nastavno osoblje, ravnatelji pod izuzetnim pritiskom da se moraju pridržavati svih propisanih mjera upravo iz razloga da se ne bi koje dijete zarazilo, a da oni nisu provodili sve mjere koje su im propisane.

Stoga, kako bismo otklonili tu vrstu pritiska na ravnatelje i nastavno osoblje, pozivamo prvenstveno VAS, roditelje, da nam se pridružite u ovim razumnim zahtjevima i da preuzmemo brigu za našu djecu na sljedeći način:

Ja , JBMG , roditelj čije dijete () pohađa školu (), razred (___) prihvaćam osobnu odgovornost za sve eventualne zdravstvene posljedice koje dijete može imati pohađanjem nastave uz normalne okolnosti, a to podrazumijeva prethodne stavke koje su iznad pobrojane (nenošenje maske, socijalno distanciranje itd.). Za sve nejasnoće i upite pišite nam na: inicijativaroditelja@gmail.com

Nadnevak_________ ,u________________
Potpis roditelja___________