IMAJTE NA UMU – Kvizovi na Facebooku kradu vam osobne podatke!

Koliko ste puta na Facebooku ugledali zanimljiv i zabavan kviz koji je riješio netko od vaših prijatelja i poželjeli učiniti isto? Saznati tko vam je srodna duša (među vašim prijateljima) ili što ste bili u prošlome životu.

Koliko god to bilo zabavno na prvi pogled, iza nevinog kviza mogu se skrivati i ne tako nevini hakeri.

Naime, nedavno je otkriveno kako je grupa hakera koristila upravo te kvizove na Facebooku kako bi krala osobne podatke korisnika.

Većina je zaraženih kvizova poslužila kako bi hakeri prikupili podatke i potom ih prodali dalje. No, jedan manji dio bio je zaražen malwareom koji je mogao napraviti više štete.

Stručnjaci upozoravaju kako kroz kvizeve korisnici daju mnoštvo informacija koje se poslije mogu iskoristiti protiv njih ili ih se može navesti da kliknu na zaraženi link.

Ističu kako to ne znači da bi korisnici u potpunosti trebali prestati rješavati zabavne kvizove, već da bi trebali biti posebno oprezni kad to čine.

Ne bi smjeli klikati na objave svojih prijatelja koje zvuče previše senzacionalistički ili odudaraju od uobičajenog načina komunikacije.

Linkove bi trebali otvarati u posebnom prozoru, ne u onom u kojem su ulogirani na Facebooku.

Treba izbjegavati upisivanje e-mail adrese i lozinke koja se koristi za prijavu na Facebooku, ali i za prijave na druge servise.

I na kraju, razmislite trebate li kliknuti na baš svaki kviz koji vam se pojavi na Facebooku. Neke stvari je bolje preskočiti.

Zimo.hr