IBM otvara svoje eksperimentalno kvantno računalo svima

Kvantna računala novi su korak prema naprijed. Zvuči uistinu kao znanstvena fantastika, ali taj naziv koristi se za super računala koja bi kroz koju godinu trebala biti nešto potpuno uobičajeno na policama trgovina i u našim domovima. I jedno vam sad za probu nudi IBM.

Iako prosječni korisnici neće imati previše koristi od ovoga, niti će znati kako uopće iskoristiti priliku, oni stručniji će pronaći korist. Sve što trebaju jest pratiti tutorial na IBM-ovim stranicama i iskušati što se to točno nudi u cijeloj ovoj priči.

Njegovo sjedište je u Yorktowno Heights (New York), a sve je u eksperimentalnoj fazi. I tu leži motiv, u IBM-u se nadaju da oni upućeni u kvantno računalstvo mogu pomoći daljenjem razvoju tako što će vidjeti nešto novo ili svojim saznanjima pomoći da se prijeđu određene prepreke koje zasad postoje. A to nije nimalo lako.

Jer, kvantna su računala različita od ostalih računala kao što su DNK i tradicionalna računala zasnovana na tranzistorima, iako su ultimativno i svi tranzistori zasnovani na kvantnomehaničkim efektima. Neke računarske arhitekture kao što su optička računala koje mogu koristiti klasičnu superpoziciju elektromagnetskih valova, ali bez specifičnih kvantnomehaničkih resursa kao što je povezanost, ne dijele potencijal za računskim ubrzavanjima kvantnih računala.

Primjerice, kod klasičnih računala postoje dva stanja – 0 ili 1. Kvantna računala mogu napraviti to da se nađu u oba stanja odjednom, a to se zove “qubits” i nitko do tima australskih znanstvenika koje vodi Andrew Dzurak to nisu uspjeli. Također, kod klasičnh računala podaci se mogu šifrirati u “gornjem” ili “donjem” smjeru, a kvantna računala to mogu u svim smjerovima, što znatno ubrzava procese.

Ali i zagrijava računalo, što zahtijeva kompleksniji način njihova hlađenja, a to još uvijek stvara poveće probleme stručnjacima. Ipak, IBM bi svojim potezom možda mogao neke stvari uvelike ubrzati.

Ictbusiness.info