HZMO u svom priopćenju se osvrnuo na status mirovine Zdravka Borasa. Navedeno je da se korisnik morao obratiti HZMO -u u trenutku stjecanja radnog odnosa na poziciji ministra, bez obzira radi li se o zaposlenju u RH ili inozemstvu.

Iz priopćenja HZMO izdvajamo:

“Prema propisima RH korisnik je dužan obavijestiti HZMO ako dođe do promjene okolnosti isplate mirovine, a jedna od njih je i ako se zaposli na poslovima na kojima postoji obaveza prijave na mirovinsko osiguranje bilo u Republici Hrvatskoj ili u inozemstvu.

Ako se korisnik mirovine zaposli na navedenim poslovima isplata mirovine se obustavlja, a sve mirovine koje je korisnik primio dok je bio zaposlen dužan je vratiti, te se provodi postupak povrata nepripadno isplaćenih mirovina.”

U potpisu priopćenja je Odjel za odnose s javnošću HZMO

DORH istražuje slučaj

Kako se Zdravko Boras nije obratio HZMO za obustavu mirovine u cijeli slučaj se uključio DORH. No, iz ove institucije informacije, dok traje istražni postupak, nije moguće dobiti.

Dužan vratiti gotovo 110.000 kuna

Kako mirovina Zdravka Borasa iznosi 6.499 kuna, iznos povrata trenutačno dostiže brojku od 110.000 kuna. Sličan slučaj se dogodio s federalnim zastupnikom Nikom Lozančićem, koji po pravosnažnoj presudi mora vratiti više stotina tisuća kuna nepripadno stečenih mirovina u RH.

Prema informaciji iz HZMO, Boras je želio prešutjeti svoje zaposlenje na poziciji ministra MUP-a ZHŽ.

“Stručna služba Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje postupa po svim dojavama o eventualnim nepravilnostima i provjerava okolnosti, pa će tako postupiti i u ovom slučaju.” – dodatno je kazano iz HZMO.

Ljubuski.info