FOTO: Mili Marušić

Svehrvatska koalicija HDZ BiH i HSP BiH, projekt je Dragana Čovića koji je osmišljen u središnjici HDZ-a BiH, s ciljem majorizacije i uništenja HSP-a BiH. Onaj tko to još nije shvatio nema potrebe ni pokušavati shvatiti.

Lider HSP-a BiH je Stanko Primorac-Ćane, karizmatična osoba iz domovinskog rata, više puta ranjavan kao pripadnik elitnih postrojbi Hrvatske vojske.

General zbora Janko Bobetko u svojoj knjizi pod naslovom “Sve moje bitke” posvetio je nekoliko stranica teksta Stanku Primorcu, opisujući ga kao dragovoljca i zapovjednika satnije koji se javio dragovoljno i sa satnijom HOS-a prešao Neretvu, potisnuo srpske snage prema Stolcu i promijenio tijek rata u dolini Neretve. Nakon toga HOS prelazi u sastav HV-a. Bile su to povijesne okolnosti, u svom ratnom dnevniku opisao je generala zbora Janko Bobetko, piše portal Dnevno.ba.

U knjizi pod naslovom “Rat Hrvata i Muslimana u Bosni i Hercegovini”, vojni povjesničar dr.sc. Davor Marijan opisuje ulogu Stanka Primorca kao zapovjednika IV.brigade HVO-a, na Uskopaljskom bojištu 1993. godine, kritičnog razdoblja zaustavljanja agresije Armije BiH.

“Muslimanske snage su u poslijepodnevnim satima 24.12.1993. godine, točnije na Badnji dan ponovile napad na pravcima Seoci-Vedrine-Škarina glava-Dobrošin da zauzmu Dobrošin, presjeku put Boljkovac-Karamustafići i okruže brigade HVO-a, u području Mračaja, kojom je zapovijedao Stanko Primorac-Ćane i Zapovjednik nastavnog središta Čapljina, koji je na ispomoć poslao dvije satnije, 250 novaka HVO-a, na predio Vilić polja i Crnih vrhova. Pripadnici VII. gardijske brigade HV-a, koja je osiguravala predio Rastića kose, Vranjače i Vidaka. 40 gardista iz 2 Gardijske brigade HV-a, preuzela je predio Vedrina i dijelom Dobrošina. Dana 30. prosinca iz Zagreba je stigla I. bojna 175.brigade koja je držala crtu bojišnice do kraja ratnih sukoba na uskopaljsko-ramskoj bojišnici.”

Stanko Primorac za zasluge u Domovinskom ratu nije odlikovan zahvaljujući političkim makinacijama pojedinh zapovjednika, koji su u javnosti prepoznati kao slučajni generali -kamiondžije. Od svojih nadređenih predložen je više puta za dodjelu najviših odličja Republike Hrvatske. Stanko Primorac je jedini zapovjednik brigade HVO-a u Bosni i Hercegovini koji nema niti jedno odličje, a uz to je tri puta ranjavan u borbenim djelovanjima. Iz političkih motiva pojedinaca zaslužena odličja nije dobio. Jednako tako puna dva desetljeća nakon Domovinskoga rata nije dobio zakonitu skrb koja mu pripada. Zanimljivi su detalji iz životopisa Stanka Primorca koji su imali kvalifikaciju Državne tajne, kako je Primorac bio pripadnik Hrvatske izviještane službe i kako se školovao u SAD. Danas je Stanko Primorac Predsjednik HSP-a BiH, obnašao je niz dužnosti, bio je zastupnik u Skupštini Županije Zapadnohercegovačke, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH u više mandata, član je Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora. Obiteljski je čovjek i otac petero djece.

Političke okolnosti i suradnja kroz koaliciju HSP BiH s HDZ-om BiH, Primorcu je zagorčala život, motivirajući troje njegove djece da zbog nemogućnost zaposlenja odsele za Dublin u Irskoj. Stanko Primorac je od određenih medija i pojedinaca režima HDZ-a kontinuirano izložen klevetanju i negativnom pisanju. Portal Poskok.info, po naputku režimske stranke HDZ-a, na teret mu stavlja i nepostojeći ratni zločin. Klevetničkim pisanjem Čovićeva nesuđenog diplomate Šušnjara Stanko Primorac prikazan je kao neobrazovana osoba, izdajnik hrvatskoga naroda i popraćen svakojakim “atributima”. Službe sigurnosti SAD-a, prije odlaska Stanka Primorca na školovanje u SAD, provjerama životopisa Stanka Primorca 1997. godine nisu našle niti jedan negativni podatak koji bi utjecao na njegovo daljnje usavršavanje. Miroslav Tuđman kao ravnatelj HIS-a, odobrio je odlazak Stanka Primorca u SAD, temeljem sporazuma o međunarodnoj suradnji sigurnosnih službi SAD-CIA-e i RH-HIS-a. Na lokalnim izborima za načelnika Općine Ljubuški Stanko Primorac dobivao je potporu birača do 4.500 glasova.

Majorizacija pravaša i iseljavanje njihovih obitelji iz Bosne i Hercegovine je proces koji kontinuirano i osmišljeno vodi režim HDZ-a BiH, a koji predvodi Primorčev koalicijski partner komunističkih korijena Dragan Čović, koji i zastupa HSP BiH pri HNS-u. Novim političkim pravcem HSP BIH mijenja vodstvo i odnos prema politici HDZ-a. Stanko Primorac na narednom saboru HSP-a BiH 2019. godine se ne želi kandidirati za predsjednika ove stranke. Vodstvo stranke izvjesno je preuzimaju pravaši koji su se odlučili uhvatiti u koštac s nagomilanim problemima koje je Hrvatima Bosne i Hercegovine priuštio režim HDZ-a. I zato, budite uvjereni, više ne spavaju mirno ni u HDZ-u, kao ni u njihovim režimskim medijima.

Dnevno.ba