LJUBUŠKI – U Dvorani Sv. Ante u Franjevačkom samostanu na Humcu predstavljena je monografija “U spomen žrtvama Macelj 1945. – Povodom 70. obljetnice komunističkih zločina”.

U ime domaćina predstavljanja monografije nazočne je pozdravio i zahvalio na dolasku gvardijan fra Velimir Mandić.

“Večeras nam je prilika da naše znanje i spomen na naše pokojne bude proširen. I drago mi je da postoje ljudi koji ne daju da padne u zaborav sve sveto i vrijedno. Naša povijest je na krvi prolivenoj i utemeljena na tim ljudima. Ova se Udruga pobrinula da započne istraživanja i ono što će nam reći proširiti će naše znanje i povećati ljubav prema nestalima i pobijenima.” rekao je Mandić.

Monografiju “U spomen žrtvama Macelj 1945. – Povodom 70. obljetnice komunističkih zločina” su predstavili predsjednik Udruge ‘Macelj 1945.’ dr. Stjepan Bačić, urednik monografije Damir Borovčak, dipl. ing. i član Udruge ‘Macelj 1945.’ i predsjednik Vicepostulature postupka mučeništva ‘Fra Leo Petrović i 65 subraće’ fra Miljenko Stojić.

“Dobio sam knjigu Ante Čuvala, Od Bleiburga do Ljubuškog: Svjedočenja preživjelih te me to podsjetilo kad bude pravio drugo izdanje da naslov bude Od Bleiburga preko Macelja do Ljubuškog. Svrha naše Udruge je da se ne zaborave žrtve, da se istina o zločinima nad hrvatskim narodom ne zaboravi, ne tražimo da se krivci kazne, nego je naša dužnost živih da se podsjetimo da smo imali svoju subraću koja nisu dobila mogućnost da stvore svoje potomke i imaju svoju budućnost. Dužni smo kao kršćani da istinu ne prešućujemo, žrtve zaslužuju da se za njih molimo, zaslužuju da se o njima piše i u školskim udžbenicima“, rekao je predsjednik Udruge ‘Macelj 1945.’ dr. Stjepan Bačić te dodao da su ove promocije potrebne jer mi živi trebamo svjedočiti o svemu što doznamo, ne zato da nekom sudimo nego zato da do svijesti hrvatskog naroda dođe istina o događajima koji su se dogodili nevinim ljudima.

“Što trebamo i što možemo učiniti da se ovi događaji ne samo istraže nego da danas više ne utječu na mlađe naraštaje? Uistinu trebamo ići stopama pobijenih, ne da bi se osvetili nego da bi saznali istinu o našim pobijenim i nastavili je cijeniti kroz sljedeće naraštaje” rekao je predstavljajući monografiju član Udruge ‘Macelj 1945.’ i predsjednik Vicepostulature postupka mučeništva ‘Fra Leo Petrović i 65 subraće’ fra Miljenko Stojić.

Urednik monografije Damir Borovčak je putem power point prezentacije prezentirao cijeli sadržaj monografije obrazlažući pojedina poglavlja. Monografija je napisana na 353 stranice i sadrži 650 fotografija, a po pojedinim segmentima prevedena je i na engleski, njemački i slovenski jezik.

Monografija Macelj 1945. ukazuje da je zločin bio sustavan i planiran još u tijeku Drugog svjetskog rata, od juga Hrvatske prema sjeveru, što je izazvalo egzodus hrvatskog naroda. To je izazvalo masovne pokolje od Bleiburga i po križnim putevima. Hrvatsko svećenstvo posebno je mučenički stradavalo, a monografija ukazuje na tu poveznicu svećeničkih žrtava od Dakse, Širokog Brijega i Hercegovine, sve do Maclja.

Macelj je po točno utvrđenom broju od 1.163 ekshumirane žrtve do sada najveće stratište Titovih partizana i komunističkog režima u Republici Hrvatskoj. U Maceljskim šumama stradalo je prema izjavama svjedoka oko 13 tisuća žrtava. Više od 130 jama još uvijek nije istraženo. U Maclju se nalaze ostaci 21 svećenika, franjevaca i bogoslova, ubijenih u noći s 4. na 5. lipnja 1945.

Nakon vrlo uspješnih predstavljanja monografije Macelj 1945. prošle godine u Zagrebu, Krapini, Đurmancu, Varaždinu i Rijeci, monografija je ponovljena u drugom neizmijenjenom izdanju. Udruga Macelj 1945. nastoji promicati istinu i poticati istraživanja daljnje istine o Maclju te se nastavlja zalagati kako se sjećanje na maceljske mučenike ne bi nikada zaboravilo. Tome služi i monografija koju je Udruga izdala povodom 70. obljetnice komunističkih zločina u Maclju.

LJportal.com