Škola plivanja Široki Brijeg je jedan od najbrže rastućih ljetnih sportova i aktivnosti djece ako pogledamo plivanje kao ne tradicionalan sport u Hercegovini.

Predškolski i rani osnovnoškolski uzrast je najpogodniji dio djetinjstva za privikavanje na vodu i učenje plivanja. Znanja koja djeca steknu na bazenu ostaju im za cijeli život i pružaju im sigurnost, radost i uživanje u svim aktivnostima i sportovima vezanima uz vodu.

Djeca uz pomoć tečaja svladavaju osnovne motoričke strukture kretanja u vodi i tako jednostavnije i brže naučiti pravilno plivati, nauče se održati na vodi, zaplivati i snaći se u situacijama ako se neočekivano nađe u vodi i tako se spasiti od mogućeg utapanja. Znanje plivanja omogućuje djeci da im vodene površine postanu sigurno i ugodno okruženje.

Za portal SirokiBrijeg.info, jedan od trenera i pokretača ove ideje na ovim našim prostorima, Hrvoje Vukoja prepričava nam o samim počecima Škole plivanja u Širokom Brijegu i sve većem prihvaćanju što od polaznika, što od samih roditelja koji su prepoznali važnost da njihova djeca osim što nauče plivati, razvijaju brojne tjelesne i psihičke sposobnosti.

Hrvoje, kakvi su bili počeci osnivanja Škole plivanja u Širokom Brijegu?

Sami počeci plivanja su bili dosta teški, krenuli smo od individualnih treninga plivanja gdje smo radili jedan trener s jednim polaznikom i tako smo malo po malo, godinu za godinom stjecali povjerenja ljudi. Nakon par godina više nismo mogli ostati samo na tome jer smo imali jako puno upita.

S obzirom na to kako je sve više bilo zainteresiranih, a vas nije baš trenera bilo dovoljno kako bi ih sve uspjeli podučiti na taj način pojedinačnog treniranja, pretpostavljamo kako ste se tada morali okrenuti većim skupinama i pokretanju neku vrstu školskog podučavanja?

To nam je bio ujedno i cilj da razvijemo školu plivanja al nam se stvorila sama od sebe. Prvih nekoliko godina smo radi broja djece radila samo dva trenera, te smo bili primorani napraviti školu plivanja odnosno cikluse obuke neplivača gdje smo radili u manjim homogeniziranim skupinama kako bi davali vrhunske rezultate. Sad nas trenutno ima 4 trenera i vjerojatno ćemo trebati pojačanje zbog ogromne zainteresiranosti.

Tu je trebalo poraditi i na povjerenju i prepoznatljivosti. Osim podučavanja djece plivanju sadržaj se isto tako proširivao od rekvizita do pomoćnih “igrački” za plivanje koje bi toj djeci dale veću zainteresiranost i lakše prevladavanje početnih plivaćih pokreta?

Svake godine smo našu ideju proširivali, na način da smo ozbiljnije djelovali na području samog marketinga, oglašavanja, gostovanje u emisijama itd. Možemo reći da smo odjednom i bili prepoznati. Kao što sam i rekao iz godine u godinu smo rasli, pa smo tako i uvjete na bazenu poboljšali stazama, plutačama i ostalim rekvizitima koje smo sami izradili i tako pazili i pazit ćemo i dalje na veću sigurnosti djece.

Imali smo priliku prošli tjedan u centru Širokog Brijega uočiti vaše predstavljanje škole plivanja našim sugrađanima i vidjela se zainteresiranost, a što je zasigurno još jedna dobra promocija i pokazivanje ozbiljnosti u svom radu…

Tako je, točnije u petak 14.lipnja, odradili promociju škole plivanja u centru Širokog Brijega, gdje su roditelji i svi prolaznici se mogli upoznati s trenerima i načinom rada preko video projekcije, te se zasladiti našim malim dječjim stolom. Krajem ovog tjedna imamo promociju u Posušju na trgu Branitelja, gdje ćemo također raditi prezentaciju.

Prošle smo godine kao i ove osigurali preko naših sponzora besplatne majice za svakog polaznika što i nije mala stvar. Jer se radi oko 200 djece koji su prošle godine pohađali školu plivanja i ostale programe. Sličan odaziv će biti i ove godine.

Pitate se koji je cilj svega ovoga, cilj je dovesti roditelje skoro cijele županije na školu plivanja jer plivanje nije luksuz to je potreba. Želimo ljudima skrenuti pozornost na to da se upoznaju s plivanje i da širimo ovu lijepo započetu plivačku sliku o nama.

Koliko su zadovoljni sami roditelji vašim radom?

Što se tiče našeg rada, mislim da roditelji naše djece uvijek to najbolje opišu.

Znate li možda koliko je polaznika plivanja prošlo kroz vašu školu plivanja od osnutka, ako imate i tu evidenciju i da li je osim djece tu bilo i odraslih?

Do sad smo stvorili ako uzmemo u obzir da radimo nekih 7 godina, oko 1000 djece i u tom broju 100 odraslih. Znači stvorili smo 1000 plivača što je jako lijepo za čuti i ponosni smo na to jer i trebamo biti ponosni. Volimo ovaj posao koji radimo, u cilju nam je da napravimo dobar posao svake godine tako uvijek imamo ulaznicu za iduću sezonu kod naših klijenata, tu mislim i na prethodno pitanje o tome koliko su zadovoljni našim radom.

Hrvoje, koja je vaša preporuka za roditelje, plivače i neplivače jer kako smo čuli da je bilo i odraslih osoba koji su prošli obuku plivanja, što zapravo mogu očekivati od ove škole?

Za kraj pozivamo sve roditelje da posebno obrate pozornost na program plivačke škole jer je to ono novo, novo na način da vam djeca u tom programu plivaju konkretno i samostalno u dubokoj vodi gdje poboljšavaju tehniku plivanja, jer se nas većina zna kretati kroz vodu ali ne i estetski školski lijepo plivati.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info