Hrvatin Tomašević: “Tko ubi Božić u Mostaru” – Tako je počelo… Adventom dočašćimo Božiću!!!

U obrani vjere, kršćani-katolici su izabrali, da budu u misiji svjedočenja Božje istine. Temelj njihove obrane, počiva na načelu da vjera Kristova-preporađa ljudski rod! Uzimanjem sakramenta krštenja, stali su uz Isusa Krista-svog učitelja i predvodnika, koji se rodio i došao na svijet da svjedoči istinu. To ga je dovelo do toga, da ga razapnu na križ, čime je platio otkup cijelom Božijem svijetu! Svojim sljedbenicima: katolicima-kršćanima utemeljio crkvu-zajednicu koja svjedoči za Njega i Njegovo djelo! Katolici-Hrvati, najviše ih je strah, čak više i od same smrti-javno na glas izgovorene riječi, što bi značilo, da sve što su prešutili, na ovom svijetu… Odnijeti će sa sobom u grob! Na grobljima posmrtno grmi!

Isusovoj crkvi, kroz sva prošla ali i u budućim vremenima njenog postojanja, te dokle god naviještala i svjedočila Njegova djela, pripada i obilježje rođenja malog čovjeka-Isusa Krista. Hrvati-katolici, tamo negdje od srednjeg vijeka slave blagdan rođenja Isusa Krista-Božić!. Sva stoljeća crkvene povijesti, iznimno jasno, glasno i optimistički govore, u tom smislu, da je baš Božić izvor njene snage, njezino najautentičnije svjedočenje vjere, a za katolike vrelo postojanja, snaga, mladost i vitalnost u opstanku.

Ni u ovo naše vrijeme katolici-Hrvati u BiH, se nisu lišili svoje i vjere i crkve i njezina najbitnijeg obilježja-Božića! Upravo u tom ozračju izranjaju velika djela članova katoličke zajednice. Dakako, da ih nismo zaboravili. Bilo ih je koji su radije i život dali, nego da su ga se odrekli. Isus Krist je praštao i prašta apostatima koji ga stavljaju na kušnju, koji istinu mu izdaju, moli se za njih, kako i za sve kršćane ali i Vas ostale! To jest njegova najveća snaga- herojstvo malog čovjeka. Njegov život i djelo su ugrađeni i otjelovljuju duh Božića, koji nas obuzima svim pozitivnim nastojanjima za ljudsko i bolje i ljepše i dostojanstvenije sutra. Jamačno, ne i samo za kršćane-katolike-Hrvate, nego za čitav ljudski rod-cijelo čovječanstvo!

Opscena Vam je i sama pomisao, što sam u vrijeme adventa hodočastio u potrazi za: r&r-razvratom- grijehom: Rimom-Bečom-Minhenom, ali i Agramom, dozvolivši si, da s katolicima tih metropola podijelim radost Adventa! Vidio sam i doživio nešto nevjerojatno. Čistu istinu! Trčkarao sam, radostan i razigran od crkve do crkve, od trga do trga, od mjesta do mjesta adventskog okupljanja, od kafane do kafane, svugdje su se ljudi: radovali, zabavljali, pjevali, grlili i ljubili se, veseli i nasmijani bili, zaogrnuti uzvišenim duhom Adventa!

Možete li zamisliti, kad se vjernik izruči u duhu Evanđelja i tako doživi toliko uzvišenih osjećaja, kakav tek doživljaj dočašća Božića ga opsjedne! To je njegovo iskonsko bogatstvo-Božanska mudrost! To je ono što isisava iz čovjeka-ljubav prema vjeri! U tim trenucima, kopajući duboko u sebi tražeći vjeru, naš odnos se zasnivao na prenosu nadahnuća Adventa, s njih na moju malenkost. Tad sam osjetio koliko mi ne nedostaje, stolni grad Mostar, katolička metropola Hrvata u BiHi! Zamislite samo, da sam se odvažio i pozvao nekog od mojih adventskih prijatelja, da jednu od četiriju nedjelja dočašća-provedu u mostarskoj čaršiji. A te pokore-smeća-smrada. Nije da nema nitko, tko je s vizijom, pa da nam iz religijski razloga, nadahnut virom, upriliči, bar, koruptivni Advent, u priliku na zagebački. Na dobro nam dočašćo…

Okupljanja mostarskih Hrvata-katolika, u čast i slavu blagodati vjere, upisano je tako jasno u njihovim dušama i uklesano u veličanstvenoj povijesti slavljenja Božića i u nedemokratskim vremenima.

Naime, danas pod budnim su okom „pravovjernih“, jer čim bi ih se zamijetilo više od troje, na jednom mjestu, dojavama bi se uzbunilo i na Gorancim i na Podveležju. Prava namjera skrivena krinkom patvorene vjere, odražava se kroz okupljanja, samo na poziv stožerne stranke, samo od sebe se podrazumijeva, da je poziv upućen samo „pravovjernim“. A to nikada nije radi: crkve, religije, vjere i Duha Svetog u Hrvata. Niti ovo dočašće neće uspjeti povezati raskidane veze među mostarskim svečenstvom i katolicima. Projuriti će apokalipsa corone. Najplemenitiji od njih, osjećaju strašan položaj u kojem se nalazi katolička zajednica i pokušavaju da poprave život i vjeru svojih sunarodnjaka-sugrađana! Još jedan od razloga zašto je Advent u stolnm gradu poput teškog bolesnika, koji se pretvorio u jednu veliku ranu, krvareći, pred samim Bogom! Naime, izostala je sveukupna podrška rascijepane crkve pastvi, koja danas trpi progon-koji je snažniji, opsežniji, prepredeniji, sofisticiraniji, strašniji, nego neki drugi progoni iz prošlosti. Ne tvrdim to samo Ja! Laički obrazovani ljudi primijetili su, kako bi se moralo osvježiti sjećanje na mnoge zaboravljene istine… I prije apokalipse corone… Tko ubi Božić u Mostaru…

Katolici-Hrvati, danas u BiH, tako reći, izloženi su pobjesnjeloj oluji koja dolazi s visina: politike, vlasti, medija, apostatajkuna i njihovih lidera i svita. Zavija orkanskim udarima vjerske netrpeljivosti, šiba kroz šupljine nacionalne politike, koja je rastrgla Hrvate. Stoga, Hrvati-katolici Božić smatraju najizrazitijim simbolom apostolske borbe, najprije protiv oluje bijede, neravnopravnosti i nestajanja. Onim vjernicima koji su zapali u sukob s profesionalnim vjernicima, sa svojom savješću, savjetovao bih da pronađu dovoljno snage za herojstvo-ostati katolikom, i nastaviti dalje ići putem Isusovim! Uvijek sam se divio tim mučenicima i njihovoj nepokolebljivosti da Vam/meni donesu Božić! Na onom svijetu-progovaraju o tomu! Simbol Božića daje poticajnu snagu vjernicima, a Hrvatski narod, koji ga štuje i slavi, posjeduje odlučnost koja se uvijek opire tiraniji!

Smatram, kako danas u BiH, Božić postaje svojevrsnim prošteništem za Hrvatski narod, ali i za sve one ljude, koji pravo naroda na samoopredjeljenje-samoodređenje i poštivanje čovjekova dostojanstva, ne drže samo praznim slovom Dayton-skog ugovora, nego su spremni u duhu Isusova poslanja početi pružati otpor ugnjetavačima slobodne volje naroda, pa makar iz istog naroda bili.

Duh Božića, Njegova rođenja dan, neka Vam i dalje bude kao zvijezda vodilja na nebu, nek i dalje betlehemskim svijetlom svijetli, po putu kojim će te u budućnosti kročiti!

Božićna čestitka upućena na Vas od Hrvatina Tomaševića