Home Vijesti Politika HRS pita županijske, gradske i općinske vlastodršce, što to točno slave?

HRS pita županijske, gradske i općinske vlastodršce, što to točno slave?

0
HRS pita županijske, gradske i općinske vlastodršce, što to točno slave?

Sramotno je što se spomen na utemeljenje HZHB i na ono što se na današnji dan događalo u Vukovaru, Slunju, Škabrnji i drugim mjestima umjesto skrušenog pijeteta pretvorio u seosko dernečenje i pijančenje. Pitamo županijske, gradske i općinske vlastodršce, što to točno slavite?

Majka troje djece, iz jednog hrvatskog mjesta ŽZH, nakon godina rada na određeno vrijeme u jednoj javnoj ustanovi, umjesto ugovora na neodređeno dobiva otkaz zbog činjenice da nije bila stranački podobna i nije se htjela „preobratiti“ u pravovjernu zajednicu partijskih žena. Iako je na sudu dobila pravnu zadovoljštinu, više mjeseci ta ustanova nije ispoštovala sudsku odluku. Zajedno sa suprugom, koji je nakon mjeseci rada bez isplaćenih plaća u jednog privatnika sa Visoke Glavice, inače dobrog prijatelja aktualne županijske vlasti, ostao bez posla, i troje djece napustili su ovaj kraj i Božić će dočekati u Rosenheimu. (op.a. zamoljeni smo da ne spominjemo imena).

Sudbinu ove obitelji dijele mnoge druge obitelji. Gospodo iz vlasti jesu li se za ovo borili oni na čija spomen obilježja polažete vijence? Dok medijske stupce popunjavaju katastrofalni i poražavajući rezultati nedovoljnog rada, loša realizacija planiranih aktivnosti, nedovoljna posvećenosti rješavanju ili olakšavanju ključnih problema građana, naši vlastodršci derneče, i to ne svojim novcem, nego novcem poreznih obveznika.

Monitoring rada Skupštine i Vlade ŽZH objavljen od strane CCI-a govori kako je, primjerice, Skupština ŽZH radila najmanje od svih u BiH, u prosjeku sat vremena mjesečno, redovito krši Ustav, zakon, pa čak i svoj Poslovnik o radu, dok je Vlada je najneaktivnija od svih. Međutim, to iste ne sprečava da isplaćuju redovito primanja tim istim zastupnicima u Skupštini i svim drugim uposlenim u institucijama vlasti, za što se iz proračuna izdvaja preko 60% sredstava. Ova izvješća nevladinog sektora se godinama ponavljaju i svake godine su lošija i lošija, ali nema adekvatnih sankcija, jer isti ljudi koji drže vlast, stranački kontroliraju i one institucije koje bi ih morale sankcionirati.

Zato, primjerice, kada neki privatnik kasni ili ne uplaćuje poreze i doprinose samo nekoliko dana, to redovno vodi inspekcijskom nadzoru, plaćanju zateznih kamata na dugovanja, često stečaju i sudskom procesu protiv vlasnika/menadžera firme. Zbog višemilijunskih dugova javnih institucija, dovođenja uposlenika na rub prosjačkog štapa, bez mogućnosti liječenja (zbog neuplaćenih doprinosa za zdravstveno osiguranje) i umirovljenja nakon što se steknu uvjeti koji se odnose na godine staža i starosti (zbog neuplaćenih doprinosa za PIO/MIO), ne odgovara nitko. S druge strane, imamo nemogućnost upošljavanja, osim ako niste partijski podobni, konstantno generiranje loših političkih odnosa itd. Što ljudima drugo preostaje nego životnu sreću tražiti drugdje? Ponavljamo pitanje našim vlastodršcima, jesu li se za ovo borili oni na čiji spomen ovih dana vijence polažete? Imate obraza slaviti ove dane kao da se radi o nekim svečanostima.

Dani spomena na žrtvu naših branitelja i osnivanje HZHB moraju biti dani pijeteta i molitve, jer smo svi redom pali na ispitu iskrenog baštinjenja ostavštine naših branitelja. Ovo što danas živimo nije ono za što se ginulo. No, ovim putem poručujemo, kada već to ne rade naši predstavnici u tijelima vlasti, mi, mlađe generacije opravdati ćemo žrtvu koju su podnijeli naši branitelji. Vrijednosti, prava i vrednote za koje su se žrtvovali naši branitelji i koje su bili temelj osnivanja HZ HB, još uvijek žive i dok smo mi tu neće nikada otići u zaborav.

Županijski odbor ŽZH Hrvatske republikanske stranke