Home slajd HRS: Nabavka vozila ili nenamjensko financiranje kampanje?

HRS: Nabavka vozila ili nenamjensko financiranje kampanje?

0
HRS: Nabavka vozila ili nenamjensko financiranje kampanje?

Vlada ŽZH nas je ovih dana usrećila odlukom o nabavci vatrogasnih vozila, što bi bila hvale vrijedna odluka, kad bi bili sigurni kako je sve po zakonu. Sudeći po praksi njihovih partijskih kolega u drugim županijama, sumnjamo kako se radi po zakonu.

Iako smo na ovu temu već često ranije pisali, vrijedi ponoviti gradivo. Iznos od 0,5% svake neto plaće ide u fond za zaštitu i spašavanje. Oko 1% BDP-a svake općine, 0,5% BDP-a županije i do 0,1% BDP-a Federacije ide u isti fond. Na razini godine iznos prikupljenih sredstava je oko 12 milijuna KM. Po pitanju utroška ovih sredstava, Zakon je jasan: sredstva se koriste isključivo za potrebe zaštite i spašavanja i ne predviđa nabavku opreme vatrogasnih i drugih jedinica.

Konkretno, Članak 183. Zakona o zaštiti i spašavanju i Odluka o uvjetima i načinu korištenja sredstava ostvarenih na osnovu posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća jasno definira kako se ova sredstva ne koriste za opremanje profesionalnih i drugih vatrogasnih jedinica. Opremanje se može vršiti isključivo na osnovu Programa razvoja zaštite i spašavanja koje mora usvojiti Skupština županije i sredstva za te namjene moraju biti predviđena županijskim proračunom.

Pregledavajući dokumente Proračuna ŽZH 2017. i okvirnog proračuna ŽZH za period 2018.-2020., niti u jednoj stavci nije predviđena nabavka četiri interventna vatrogasna vozila. Jednako tako, Skupština ŽZH nikada nije usvojila niti razmatrala Program razvoja zaštite i spašavanja, što nas nimalo ne iznenađuje budući da je opće poznato kako je Skupština ŽZH, sa svojih sat vremena rada, najneaktivnija od svih u BiH, redovito krši Ustav, Zakone, pa čak i svoj Poslovnik o radu.

Došli smo do zaključka kako se nabavka istih, očigledno, planira iz namjenskih sredstava za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća, što bi bilo protuzakonito. Do tog zaključka smo došli iz razloga što je Vlada HNŽ i Uprava CZ HNŽ na isti protuzakonit način uradila nabavku i opremanje vatrogasnih jedinica u ovoj županiji, za što postoje izvješća revizora i za što su pokrenute već određene istražne aktivnosti.

Ovim putem postavljamo pitanje Vladi ŽZH, neka javnosti dadnu na uvid, iz kojih sredstava su planirati servisirati troškove nabavke interventnih vatrogasnih vozila? Ukoliko se naš upit bude ignorirao, bit ćemo primorani podignuti kaznene prijave, jer ako oporba u Skupštini može tolerirati financiranje političkih kampanja novcem poreznih obveznika, mi ne možemo.

Županijski odbor ŽZH Hrvatske republikanske stranke