U Ljubuškom je poznato kako je prošlu predizbornu kampanju HDZ-a BiH u ovom mjestu dijelom financirao i srpski telekomunikacijski operater M:tel iz Banja Luke, koji je u većinskom vlasništvu Telekoma Srbije iz Beograda.

Sve je dakako odrađeno uz blagoslov središnjice vodeće političke stranke kod Hrvata, a pošto se već polako “zahuktava” i kampanja za ovogodišnje listopadske izbore pored Ljubuškoga sada bi dio tog “kolača” i ostale općinske podružnice HDZ-a u Županiji Zapadnohercegovačkoj što je i razumljivo jer je načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić na čelu Županijskoga odbora HDZ-a BiH, pa nije pošteno, smatraju u Grudama, Posušju i posebno u Širokom Brijegu, da se za predizbornu kampanju od “blagodati” iz Banja Luke “namiri” samo podružnica u Ljubuškom.

M:tel je prema izvoru iz stranke, o čemu je svojedobno pisao portal Ljubuski.info, financirao tiskanje i reklamna mjesta za jumbo plakate. Pošto je u Ljubuškom uvelike propao posao sa smiljem mnogi su mišljenja kako bi ovdašnje plantaže smilja sada najbolje bilo prenamijeniti u postavljanje novih reklamnih panoa za M:tel i druge najvažnije stranačke sponzore.

Podsjetimo, prema ranijim informacijama Barbarić se potrudio da M:tel realizira postavljanje nekoliko baznih stanica od Klobuka do same gradske jezgre u Ljubuškom, a takva usluga je nagrađena pomoći u predizbornoj kampanji.

Srpski operater nije jedino uspio postaviti baznu stanicu u Radišićima, iako je vodstvo mjesne zajednice dalo zeleno svjetlo, ali bez nazočnosti većine članova. Zanimljivo, Mjesnom zajednicom i u Radišićima upravlja HDZ BiH, ali očito je došlo do određenih trzavica, navodno zbog nezadovoljstva nekolicine simpatizera HDZ-a1990, pa bi se sada i njih moglo uključiti u cijeli projekt, jer ako je HDZ1990 pomogao “starijem bratu” oko tih “globalnih” projekata red bi bio da im sada “buraz” dijelom vrati kroz projekte lokalnoga karaktera.

S obzirom koliko su ove dvije stranke počele tijesno surađivati neće biti nikakvo iznenađenje ukoliko za sljedeće izbore budu imali zajedničke liste, pa vrlo vjerojatno i zajedničkoga kandidata za člana u Predsjedništvu BiH, dakako u liku dr. Dragana Čovića, jer usprkos svim manama i nedostacima Čović se ipak doima kao najozbiljniji, odnosno jedini ozbiljan kandidat koji bi predstavljao ove dvije stranke, Ivana Musu, Miljenka Miloša, jednog fiću HSS-ovaca i jedan minibus HSP-ovaca.

Čini se kako su u dva HDZ-a vrlo dobro shvatili da su zajedno skupa, a ako su skupa trebali bi biti skupa u svemu, pa i podijeli plijena. Kako sa akcizama tako i sa M:tel-om.

Problem može biti jedino u tome što Nevenko Barbarić ipak kudikamo bolje razlučuje određene stvari nego središnjica stranke, pa ovima iz HDZ-a1990 ne dopušta da mu se približe kao što su dobrim dijelom dopustile neke njegove kolege iz vrha stranke.

Iz M:tel-a se još nisu oglasili glede ovih najnovijih “turbulencija” na hrvatskoj političkoj sceni u Zapadnoj Hercegovini, ali pošto im je ovo područje od strateškoga interesa sumnjamo da će sjediti skrštenih ruku!

Dnevno.ba