ŠIROKI BRIJEG – Mateja Milićević (23) iz Ljutog Doca (Široki Brijeg) je talentirana glazbenica tj. prvostupnik Muzikologije. U svojoj karijeri je kao pijanistica nastupila od BiH do Austrije, a svoje znanje danas prenosi najmlađima radeći kao nastavnica u Glazbenoj školi, piše portal Moja.ba.

Talent, trud, konstantni rad i učenje zaslužni su za Matejin impresivni životopis.

Dobitnik srebrene značke

Završila je Srednju glazbenu školu i Gimnaziju fra Dominika Mandića u Širokom Brijegu 2011. godine. Iste godine je upisala studij Muzikologije na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, dok je 2013. upisala studij Klavira. Godine 2015. diplomirala je na studiju Muzikologije gdje je stekla zvanje bachelora Muzikologije. Dobitnik je i srebrne značke Univerziteta u Sarajevu.

”Osim akademske nagrade, dobitnik sam i prve nagrade, laureata na Internacionalnom pijanističkom natjecanju Slobomir u Bijeljini, u kategoriji Klavirski duo, gdje sam nastupila s kolegicom Ivanom Vučićević. Kad sam diplomirala Muzikologiju u Sarajevu, u međuvremenu sam dobila i posao u struci u Osnovnoj glazbenoj školi Brotnjo, te sam se iz tih i nekih privatnih razloga prebacila na studij Glasovira u Mostar, na FPMOZ-u, gdje sam trenutno treća godina studija”, rekla je Mateja za Moja.ba.

Mateja je tijekom studiranja u Sarajevu bila članica akademskog zbora Gaudeamus, zatim ansambla Etnoakademik (ansambl koji se izričito bavi njegovanjem tradicijskih izvornih i autohtonih pjesama Bosne i Hercegovine), zatim članica interreligijskog zbora Pontanima te članica vokalno-instrumentalnog sastava sv. Josip.

Danas je član Akademskog zbora Pro Musica, te Sveučilišnog Akademskog zbora u Mostaru. Osim zborova i ansamblova u kojima je bila, Mateja je uređivala studentski časopis Modus musicus na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, te je suradnik na polju glazbene publicistike. Naročito se to ogleda iz činjenice da piše za stručni časopis za glazbenu kulturu Muzika, časopis pod izdavaštvom Muzikološkog društva Federacije u Bosni i Hercegovini i Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu pod uredništvom dr. Lane Paćuka.

Glazba spaja sve

”U Mostaru pišem za studentski časopis Eureka kojeg je pokrenuo Sveučilišni zbor u Mostaru pri FPMOZ-u. Osim časopisa u kojima sam pisala pojedine članke, bila sam i u organizaciji festivala poput Sarajevo International Guitar Festival (rukovoditelj festivala prof. gitare Đani Šehu) Sarajevo Chamber Music Festival (festival koji je nastao u suradnji sa vodećim svjetskim licima klasične glazbe, riječ je o suradnji Manhattan String Quarteta i Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu), zatim Sarajevo Sonic Studio (kojeg vodi dr. Amila Ramović) i simpozij Muzika u društvu (Muzikološko društvo FBIH)”, rekla je Mateja.

Mateja kaže kako je čar ovih festivala razmjena iskustva s kolegama iz regije i inozemstva.

”U tim danima cvjeta glazbeni život Sarajeva i cijele Bosne i Hercegovine, te tim pothvatima dokazujemo da unatoč političkim razmiricama međusobni život tri nacije kroz umjetnost jača volju i snagu cijelog naroda”, rekla je Mateja.

Ona je sa Srednjom glazbenom školom kao pijanistica nastupala u gradovima u Bosni i Hercegovini (u Širokom Brijegu, Posušju Grudama, Mostaru, Čitluku i Čapljini), Hrvatskoj (Vinkovci, Imotski i Makarska).

”Dok sam s Muzičkom akademijom nastupila u Sarajevu, tu moram posebno istaknuti koncerte u Bosanskom kulturnom centru, te koncert u Bošnjačkom institutu. Naročito je važan za mene nastup u Austriji (Klagenfurt), gdje sam nastupila s Udrugom katoličkih studenata Emaus na festivalu duhovne glazbe ”Peace for all”, rekla je Mateja.

matejamiličević27042016 2

Izvannastavni projekti

Osim duhovne i klasične glazbe bila je na radionici s velikim umjetnikom, tekstopiscem i gitaristom Damirom Urbanom gdje su otkrivali mogućnosti eksperimentalne glazbe. Također je bila dio prvog poslijeratnog mjuzikla.

”Godine 2013. bio je izveden prvi poslijeratni mjuzikl Briljantin (redateljica Alma Ferović) u Narodnom pozorištu u Sarajevu, gdje sam dobila ulogu marljive štreberice Patty Simcox. To iskustvo je jednostavno teško opisati riječima, osjećaj kad znaš da te gleda oko petsto ljudi i da uživaju zajedno s tobom dok si ti na sceni. Jednostavno je prelijepo biti dio velike umjetnosti koja uključuje pjevanje, ples i glazbu jer scenska umjetnost kroz mjuzikl je zaista spoj triju umjetnosti”, objašnjava Mateja.

Mateja nam je rekla kako je kao član projekta ”Koncert s orahom, čekićem i bašlijom” bila dio eksperimentalne predstave u kojoj su pjevale i bile predstavljene kao zvučna kulisa glavnim glumcima. Glavne uloge u toj predstavi utjelovili su bh. glumci Maja Izetbegović i Ermin Bravo.

”Sad koristim priliku da se svoj ekipi iz navedenih projekata zahvalim. Zaista je predivan osjećaj biti dio kulturne scene u Bosni i Hercegovini”, rekla je Mateja.

Glazba – obiteljska ljubav

Mateja kaže kako je rođena s ljubavi prema glazbi. Kaže kako je prvi nastup imala s osam godina.

”Pošto dolazim iz glazbene obitelji (mama je profesor Glazbene kulture) jednostavno je razumljivo da sam nekako povukla žicu od nje i zapravo je ona ta koja je usadila klicu koju je kasnije vremenom i uzgajala, a mogu reći da to radi i dan danas. Moji prvi glazbeni koraci su uslijedili sa šest godina kad sam prvi put počela vježbati , a prvi javni nastup sam imala s osam godina u Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu gdje sam nastupila sa J. S. Bachovom Malom skladbom za klavir (Menuet). Računajući moj obrazovni tijek prvo Osnovnu, potom Srednju glazbenu školu i na kraju Muzičku akademiju, profesionalno se bavim klavirom već petnaest godina, a planiram nastaviti i čitav svoj život”, rekla nam je Mateja.

”Osoba koja je nakon mame najviše pomogla u istraživanju glazbene umjetnosti kroz klavir, u traženju rješenja za svaki mali tehnički ili glazbeni problem je iznimna profesorica i pijanistica Olana Sijarić. Stoga, joj se ovim putem zahvaljujem za svaku uloženu sekundu vremena u moj kvalitet i kvalitetu glazbe koju interpretiram. Naravno, moram spomenuti i sadašnjeg profesora doc. Dragana Opančića, koji mi predaje na studiju. U njima zapravo vidim svoje uzore u glazbenom svijetu, ali neizostavno je spomenuti i najznačajnije skladatelje kao uzore, a to su prvenstveno Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Frederic Chopin i Sergey Rachmaninoff. Što se tiče životnih uzora, njih vidim u svecima poput sv. Rite i Ivana Pavla II. Nastojim živjeti svoj život učeći kroz iskustva spomenutih glazbenih i životnih uzora”, dodala je Mateja.

Divni dojmovi o Divi

Svestrana glazbenica je bila i dio prve hrvatske opere u BiH pod nazivom Diva, za koju je libreto napisao fra Ante Marić dok je glazbu napisao don Dragan Filipović. Sadržaj opere se bazirao na legendu o hercegovačkoj mučenici Divi Grabovčevoj koja za svoju slobodu nesretno strada od strane turskog bega Tahir-bega.

”Pošto sam članica dvaju zborova Akademski zbor Pro musica i Sveučilišni akademski zbor iz Mostara, oba zbora su bila dio scene. Ovaj veliki projekt smo izveli dva puta u Mostaru te jednom (koncertno) u Dubrovniku. Naravno, tu se neće stati, opera se planira izvesti još nekoliko puta. Ono što je zanimljivo u ovoj operi jeste narodni izričaj ramskog kraja, budući da smo svi bili dio scene morali smo oživjeti duh sedamnaestog stoljeća razumljivo je da smo morali nositi narodne nošnje. Nema ljepšeg osjećaja od onog prije samog početka predstave, kad se orkestar štima, dok svi mi nestrpljivo čekamo dirigenta, u publici se osjeti žamor samo vidite da se u isto vrijeme krstite s još sto i petnaest članova i tada počinje. Počinje biti ispričana najljepša povijesna priča našeg kraja, i kažem predivno je biti dio ovako velikog povijesnog iskoraka za naš narod. Kako su i sami mediji rekli za ovu operu i ja ću reći ”Ova opera će biti zlatnim slovima upisana u povijest hrvatskog naroda”, rekla je Mateja.

matejamiličević27042016 1

Znanje prenosi na mlađe generacije

Sve pedagoške metode koje je dobila od svojih mentora kroz školovanje Mateja danas nastoji prenijeti svojim učenicima.

”Moram priznati da mi je ispočetka bilo jako teško, a sad je već peti mjesec otkako radim s djecom i već vidim rezultate. Planiramo 4. 05. 2016. napraviti mali javni nastup u školi na kojem će nastupiti svi moji učenici, gdje će i roditelji imati priliku vidjeti pomake i rezultate iz klavira”, rekla je Mateja.

Izdvojila je talentiranu djevojčicu koja je ostvarila uspjeh na međunarodnom natjecanju.

”Riječ je o predivnoj devetogodišnjoj djevojčici Katrin Ostojić, s kojom sam pripremala gradivo za Međunarodno natjecanje u Splitu ”Daleki akordi” 2016. godine. 12. 04. 2016. godine nastupila je s djelima J. S. Bacha, M. Seuel-Holsta i M. Jeličanina te osvojila visoku treću nagradu u Prvoj kategoriji. Ono što je važno spomenuti je ocjenjivački sud kojeg su činili P. Tuite (irski pijanist), S. de Simone (talijanski pijanist) te D. Cikojević (profesor glasovira na Glazbenoj akademiji u Zagrebu). Stoga, se može zaključiti da je ovakvo natjecanje stvarno uspjeh za malu Katrin i za našu malu Osnovnu glazbenu školu Brotnjo”, rekla je Mateja.

Planovi za budućnost

”Nastojim ostati svoja u svemu što radim, graditi ono dobro i vidjeti u ljudima dobro. Djeca su ta koja su neiskvarena i dobra i ona mi daju nadu u sve lijepo i dobro. U svojoj skorijoj budućnosti, planiram nastaviti sa studiranjem glasovira, nastaviti s istraživanjem onog apstraktnog i onozemaljskog onog glazbenog, onog što nam je stvoreno od Boga. Moram nadodati nekoliko crtica i o projektu u kojem sam trenutno koordinator, riječ je o etnomuzikološkom projektu ”Pjesma bez granica” koji je nastao u suradnji ss kolegicom prijateljicom Zoranom Guja, koja je glavni koordinator projekta dok je nositelj projekta je UG ”Aurora” i Slayproduction kao izvršna produkcija.

Radi se o spajanju jednog napjeva kojeg pjevaju sva tri naroda u BiH. Riječ je o svatovskom napjevu “Trepetljika trepetala”, za što je cilj da se prikaže jedinstvo u raznolikosti, sličnosti i razlike koje nas razdvajaju odnosno spajaju. Osim klasične i tradicijske glazbe, trenutno sam osnovala mali trio kojeg čine Klara Lovrić (violina), Marija Pinjuh (glas) i ja (klavijature). Počele smo sasvim spontano ulaziti u područje duhovne glazbe te smo jednom prilikom svirali rođaku na vjenčanju, da smo danas zapravo počeli s ozbiljnijim radom i već imamo nekoliko zagovorenih vjenčanja. Tako da osim klasične glazbe preferiram i uživam u blagodatima duhovne glazbe. A svim mlađim glazbenicima i učenicima želim reći da žive svoje snove i da ih ostvaruju živeći kroz trenutke i sitnice. Jer kako J. B. Molier kaže Zrnca pijeska čine planine, trenuci čine godine, a sitnice cijeli život.

Moja.ba