HDZ-ova vlast iz Zagreba nije povećala iznos za Hrvate u BiH

Hrvatska, barem financijski i ove će godine podržati Hrvate u BiH, iako se, realno gledajući ne radi o nekom respektabilnom iznosu novca, što je i razumljivo s obzirom na ukupnu situaciju u kojoj se nalazi susjedna nam država, ali i zbog činjenice da se taj novac u BiH često trošio tamo gdje nije trebalo.

Tako je RH u usvojenom proračunu za 2016. godinu predvidjela novac za Hrvate u BiH kroz nekoliko stavki od kojih je najvažnija ona pod nazivom “Pomoć i BiH u sustavu znanosti, obrazovanja i sporta” u visini 24.050.000 kuna. Ova se stavka nalazi unutar Ministarstva financija RH, a pored toga, pomoć će dobiti i Državni ureda za Hrvate izvan RH za koji je osigurano gotovo 54 milijuna kuna (što je manje od prošlogodišnjeg iznosa za gotovo 3 milijuna) i taj će se iznos, barem tako obećaju u Banskim dvorima, u iduće dvije godine povećavati, piše portal Dnevno.ba.

Treba naglasiti kako će ovaj ured imati nekoliko projekata- obrazovnih, kulturnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih koji su od interesa za hrvatski narod u BiH. Posebno je bitno za naglasiti kako spomenuti ured veliku pažnju posvećuje segmentu obrazovanja na hrvatskom jeziku u BiH te su u tom smislu pomagali osnovne i srednje škole u velikom broju općina. U ovoj godini očekuje se nastavak aktivnosti u tom pogledu, uključujući i stipendije za studente i učenike.

Istodobno, u ovogodišnjem proračunu neće doći do smanjenja poticaja za projekte Hrvata u BiH, a da je tomu tako svjedoči i činjenica kako stavka pod nazivom “Poticaji za obrazovanje, kulturu, znanost i zdravstvo u BiH – Međunarodna razvojna suradnja” i ove godine iznosi nešto više od 18 milijuna kuna. S druge stranke ovoj stavci se mora pridodati i ona koji se odnosi na novac za projekte Hrvata izvan Hrvatske koji će vjerojatno biti podijeljeni putem javnog natječaja. U proračunu Hrvatske tako je za ovu namjenu predviđeno gotovo 3 i pol milijuna kuna.

U programu potpore povratka u BiH osigurano je 2 i pol milijuna kuna što je manje od prošlogodišnjeg iznosa (6 i pol milijuna kuna). Još jedna stavka pod nazivom Pomoć i BiH u sustavu znanosti, obrazovanja i sporta predviđa izdvajanje 8 milijuna kuna što je na prošlogodišnjoj razini, a tu su i poticaji za zdravstvo u iznosu od 500 tisuća kuna.

Kada se sve sabere postaje jasno kako Hrvatska, odnosno nova koalicijska Vlada nije smanjivala iznos za Hrvate u BiH, ali ga isto tako nije ni povećavala, iako su obećanja da će do toga doći u godinama koje slijede. U kontekstu financijske pomoći RH projektima i institucijama od nacionalnog značaja u BiH treba podsjetiti na nedavni apel Hrvatskog kulturnog društva Napredak koji je uputio otvoreno pismo hrvatskom premijeru, predsjednici Kolindi Grabar Kitarović kao i ministrima i u kojem mole da se kroz nacrt proračuna Hrvatske naprave izmjene kako bi se HKD Napredak vratio u proračun.

Dnevno.ba