Glasanje za Vrhovnu narodnu skupštinu u Sjevernoj Koreji je redovito, obvezno za sve glasače i najvažnije, nije pravi izbor jer glasači uopće ne mogu birati između različitih kandidata. Njihov je zadatak da glasaju za jedinog kandidata kojeg im režim ponudi. Bilo kakvo izražavanje neslaganja je nečuveno.

Upravo zbog toga službene novine Centralnog komiteta Radničke partije Sjeverne Koreje proglasile su izborni zakon njihove zemlje najsuperiornijim na svijetu.

Koliko je dobar PR Radničke partije Sjeverne Koreje najbolje ilustrira činjenica da je HDZ BiH bezkompromisno prihvatio njihov izborni model, te je tako na saboru HDZ-a BiH kao jedini kandidat za predsjednika jednoglasno izabran dr. Dragan Čović. Po novom Sjevernokorejskom izbornom modelu 486 izaslanika je dobilo u ruke glasački listić sa samo jednim imenom, te su ga morali samo ubaciti u glasačku kutiju pred svima i to je to.

Pet drugova se zbunilo i potpisalo se na glasački listić kako bi dragi vođa znao za njihovu podršku, što je sukladno čl. 19 Etičkog kodeksa HDZ-a nedopustivo jer svi u stranci imaju jednako pravo na “uvlakačke” mogućnosti. Iz tog razloga je navedenih pet glasačkih listića proglašeno nevažećim, a Čović je izabran sa 481 glasom.

Kako se ne bi pomislilo da ovo nisu demokratski izbori za vrijeme glasanja postoji i improvizirana kabina za glasanje u privatnosti, ali je nitko od birača nije koristio kako ne bi privukao sumnju na sebe.

Isto kao i u Sjevernoj Koreji, dan izbora se u medijima predstavlja kao slavljenički dan, pa je Večernji list BiH 27.travnja, objavio prigodni intervju na tri stranice sa Draganom Čovićem. Nakon završetka XIII. Sabora HDZ-a organiziran je prigodni domjenak u Villi “Radobolja” uz nastup ženskog benda “Moranbong”.

Antonija Banožić / SirokiBrijeg.info