Gorska služba spašavanja Grude uspješno je spasila dva penjača na penjalištu Via Ferrata u Avanturističkom parku Peć Mlini.

Odmah po pozivu četiri gorska spašavatelja uputila su se na lokaciju i zatekla zaglavljene penjače na visini od 80 metara. Primjenom tehnika stijenskog spašavanja, uz činjenicu kako se radilo o iskusnim penjačima kojima je trebala pomoć, akcija spašavanja brzo i uspješno je završena.

Kako su naveliz GSS-a to je četvrta akcija spašavanja na penjalištu od njegovog otvaranja ove godine.

Iz GSS-a tvrde kako se dionica na grudskom penjalištu izuzetno zahtjevna.

”Gorske službe spašavanja upozoravaju penjače koji žele koristiti ovo uređeno penjalište kako je dionica fizički i psihološki zahtjevna, te kako ne trebaju podcjenjivati stijenu niti precjenjivati vlastite sposobnosti i mogućnosti”, stoji u priopćenju.

Osobama bez penjačkog iskustva na stijenama, dodaju, ne preporuča se penjanje ovoga smjera u Avanturističkom parku Peć Mlini.

Jednako tako, primjer ove godine otvorenih avanturističkih parkova Peć Mlini i Borak, pokazuje kako suradnja turističkih djelatnika i gorskih službi spašavanja na sigurnosti posjetitelja, dodaje iznimnu dodanu vrijednost turističkim destinacijama u našoj zemlji, priopćeno je iz GSS-a.

SirokiBrijeg.info