Grupacija proizvođača i prerađivača smilja nastavlja ohrabrivati članove da se prilagode zahtjevima tržišta

Berba smilja davno je završila, mnogi proizvođači koji su uspjeli prodati zelenu masu ostali su razočarani cijenama, ali i prinosom. Grupacija proizvođača i prerađivača nastavlja ohrabrivati članove da se prilagode zahtjevima tržišta te za naredni mjesec najavljuje početak otkupa ulja.

“Najveći dio berbe smilja je završen. Kako smo najavljivali, destiliranje smo uradili po principu plaćanja usluge destiliranja. Mi ćemo krenuti s otkupom dobivenog eteričnog ulja od smilja, uz prethodno učinjenu analizu o kemijskoj ispravnosti ulja i njegovoj kvaliteti”, kazao je za Klix.ba Dinko Dujmović, predsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača smilja.

Dujmović kaže da će tržišna cijena ulja ovisiti će prvenstveno od kvaliteti ulja i od trenutne potražnje kao i potreba inozemnih tržišta. Cijena otkupa eteričnog ulja od smilja će biti poznata početkom idućeg mjeseca.

Dodao je kako je u tijeku osnivanje banke eteričnih ulja koja će dati doprinos u stabiliziranju domaćeg tržišta eteričnog ulja kao i u planiranju proizvodnje, zaštite kvalitete, plasmana…

Senad Đonko s Bivolja brda ima zasađenih 15 tisuća stabljiki i razočaran je sezonom, kao i cijelokupnim stanjem na tržištu. Đonko je svoje smilje prodavao kao zelenu masu, nije išao logikom Grupacije pa ulazio u dogovor s destilerijama te ih plaćao količinski u smilju, a kasnije išao u prodaju ulja.

“Prvo je prinos bio loš, nije bilo kiše u pravo vrijeme, oni koji su očekivali tonu zelene mase, ubrali su 500 kilograma. Kasnije se prodavalo po 300 posto manjim cijenama nego što je to proizvođač očekivao. Prevelika je komplikacija za malog proizvođača bilo što osim prodaje zelene mase. Kod nas u Hercegovini se zna da ako krumpir ne prodaš dok je još na njivi, nema od prodaje ništa”, ispričao je Đonko.

Dodao je da se tržišna cijena zelene mase kretala od 1 KM u Ljubinju do maksimalno 1,5 KM po Zapadnoj Hercegovini te da se zbog takvih cijena ova sezona može ocijeniti kao jako loša.

Klix.ba