Grude u realnom predstavljene u emisije „Naše ljeto“ ističući pozitivne i negativne strane života

Grude su bile glavna tema mozaične emisije „Naše ljeto“ koja je prikazana uživo 29. srpnja na Našoj tv u terminu od 20:00 do 21:30.

U sat i pol vremena, koliko su posvetili grudskoj općini, mnogi gruđani govorili su o kulturnim, sportskim, gospodarskim, vjerskim i drugim događajima vezanim za naš kraj.

Na području sporta među Gruđanima izdvojen je Stipe Leko – Ćipa, ultramaratonac iz Gruda, koji je više puta predstavljao Hrvatsku na svjetskim prvenstvima. Ćipa je spomenuo neke od najvećih događaja u svojoj karijeri, među kojima je izdvojio ultramaraton Slavonski brod – Zagreb (223km) kada je u 53. godini života postavio rekord. Osim priča na području karijere Ćipa je i iz svog životnog iskustva izdvojio par nadahnjujućih priča.

O narodnoj baštini Gruđana govorili su Toni Iličić i Jure Miloš. Jure je sviranjem raznih instrumenata prikazao način na koji su se zabavljali naši stari, ali je izrazio žaljenje što se među mladima ne sluša tradicijska glazba i što se prema njoj ne odnose s poštovanjem. Jure, koji je jedan od najistaknutijih svirača tradicionalnih instrumenata u regiji, i koji je svojim sviranjem ostao zapažen po cijelom svijetu, žali što ne znaju cijeniti baštinu koja bi trebala biti osnova naroda.

Toni Iličić voditelj je kulturno umjetničkog društva iz Ružića i član nekoliko organizacija koje se bave očuvanjem baštine. Toni je istaknuo da folklor u našim krajevima baš i ne odumire, naročito zbog mladih folkloraša, što pokazuje i činjenica da samo u Ružićima, ali i u ostalim mjestima, ima veliki broj mladih. Opisujući što je zapravo “folklor” Toni je između ostalog iskoristio priliku da se zahvali nekima od sponzora, ljudi koji svojom potporom omogućuju očuvanje narodne baštine.

O ekologiji i turizmu na području Gruda govorio je Marko Marić, vlasnik Agroturizma „Marića Gaja“. Marko je istaknuo kako u sklopu njihovog restorana i motela turisti mogu vidjeti kako se u prethodnom stoljeću živjelo na ovim prostorima. Također je spomenuo i neke od životinja koje posjeduju na imanju, ali naglasio je da se u Gaju trude da hrane bude što više iz njihovog eko uzgoja, te je spomenuo i „Raštikijadu“, sad već tradicionalnu manifestaciju koju organizira Agroturizam „Marića Gaj“.

Tijekom cijele emisije prenosila su se i javljanja uživo iz stare crkve u Gorici gdje se održavao 10. susret klapa. Na susretu je sudjelovalo ukupno osam muških, ženskih i mješovitih klapa iz Hercegovine i Dalmacije koje su gostima prikazale ljepotu klapskog pjevanja. Nekoliko minuta emisije bilo je posvećeno i goričkom putu križa uz Zavalu koji je još u izgradnji, a koji uz vrijedne umjetničke karakteristike, za vjernike predstavlja mjesto na kojem rado obavljaju svoje molitvene pobožnosti u ljepotama prirode.

Emisija je prikazala Grude u realnom svjetlu ističući pozitivne i negativne strane života u ovako maloj sredini. Ali pokazala je i da Grude zasigurno imaju svijetlu budućnost u svim sferama, od kulture, tradicije, sporta, gospodarstva itd. jer posjeduje ambiciozne i kvalitetne ljude koje će život u Grudama učiniti ljepšim i kvalitetnijim.

Grude-online.info