Optuženi Ante Tomas, rođen 1959. godine u Drinovcima, državljanin BiH i R Hrvatske, ranije osuđivan, nalazi se u pritvoru, optužen za krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama, u prisustvu odvjetnika, u potpunosti je priznao krivicu za krivično djelo za koje se tereti i potpisao sporazum o priznanju krivnje.

Optuženi je priznao da je od ožujka 2017. godine do travnja 2018. godine, vršio neovlaštenu međunarodnu kupoprodaju, prenos, prevoz, držanje, posredovanje u prodaji opojne droge „heroin“ i „kokain“ s teritorije BiH na teritoriju R Hrvatske, kao i na teritoriji BiH.

U skladu sa sporazumom, za optuženog je predloženo izricanje kazne zatvora u trajanju od pet godina, kao i oduzimanje predmeta korištenih pri izvršenju krivičnog djela, uključujući mobitele i SIM kartice, kao i putničko motorno vozilo.

Predložena kazna u skladu je s ulogom i odgovornošću optuženog u izvršenju krivičnog djela.

Sporazum o priznanju krivice proslijeđen je Sudu BiH na odlučivanje.

Ukoliko Sud BiH prihvati sporazum o priznanju krivice predmet se u potpunosti okončava, a optuženi se odriče prava na suđenje i na žalbu na presudu koju mu na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH,

Tužilaštvo BiH