U Grudama održana javna tribina o darivanju organa

U Grudama je u četvrtak u organizaciji Donatorske mreže u BiH i Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika u Federaciji BiH održana javna tribina pod nazivom „Darivanje organa – novi život na dar“.

Svi prisutni mogli su čuti sve o bubrežnoj bolesti, simptomima i liječenjima iste, transplantaciji organa, moždanoj smrti i drugo. Prikazana su i dva dokumentarna filma koja su govorila o važnosti doniranja i o transplantaciji srca. „Život poslije“ i „Transplantacija srca uživo“.

U predavanjima je istaknuto o važnosti transplantacije i o tome kako se presađivanjem organa i tkiva danas širom svijeta uspješno liječe teški bolesnici. Brojni se organi mogu presaditi, između ostalog bubrezi, srce, jetra, pluća, gušterača… Veća je vjerojatnost da će vama zatrebati darovani organ nego da ćete vi postati davatelj organa, poručio je Tomislav Žuljević, predsjednik Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika F BiH.

Doktorica Nermina Rizvanović, anesteziologinja i bolnička eksplantacijska koordinatorica u Županijskoj bolnici u Zenici svoju je temu usmjerila na smrt mozga, uzroke koji dovode do smrti mozga te testove kojim se provjerava je li nastupila smrt mozga. Istaknula je da nakon što nastupi smrt mozga, razgovara se s obitelji kod kojega je ista nastupila kako bi im se dale smjernice o eventualnom darivanju organa.

Na navedenoj tribini bile su i prisutne osobe koje su imale uspješnu transplantaciju. Na samom kraju uslijedila su pitanja i diskusije, a zainteresirani su pristupili potpisivanju donorskih kartica.

Tribina je održana u sklopu kampanje o darivanju i transplantiranju organa koju provodi Donatorska mreža u BiH i Udruga dijaliziranih i transplatirnih bolesnika u Federaciji BiH.

Više fotografija na: Grude-online.info