Home Vijesti Grafit generala Slobodana Praljka osvanuo u Širokom Brijegu

Grafit generala Slobodana Praljka osvanuo u Širokom Brijegu

0
Grafit generala Slobodana Praljka osvanuo u Širokom Brijegu

ŠIROKI BRIJEG – Nakon što su poslije smrti hrvatskoga generala Slobodana Praljka grafite i murale dobila druga hercegovačka mjesta, ovih je dana i u Širokom Brijegu osvanuo grafit posvećen Praljku.

Grafit se nalazi u širokobriješkom naselju Oklaji, a prati ga jednostavan natpis: “Heroj”. Ovime je Široki Brijeg na još jedan način pokazao da se ne slaže s haškom presudom, koju je posljednjim činom odbio i general Praljak.

Podsjetimo, po izricanju presude kojom je mu je potvrđena prvostupanjska kazna, general Praljak je rekao: “Suci, Slobodan Praljak nije ratni zločinac! S prijezirom odbacujem vašu presudu!”. Nakon toga je ispio otrov od kojega je preminuo.

Slobodan Praljak bio je general-pukovnik Hrvatske vojske. Rođen je 2. siječnja 1945. u Čapljini u BiH. Poznat pod nadimkom Brada, dobio je grafit u Širokom Brijegu.

Slobodan Praljak gimnaziju je pohađao u Širokom Brijegu. Šest godina je bio u istom razredu s kasnijim hrvatskim ministrom obrane Gojkom Šuškom. Dvije-tri godine sjedili su u istoj klupi. Studirao je u Zagrebu. Elektrotehniku je diplomirao 1970. s prosjekom ocjena 4,5. Napisao je svoju tezu o korekciji kromatske slike električnoga signala za televizijski rad. Godine 1971. diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, filozofiju i sociologiju. Godine 1972. je diplomirao na Akademiji za kazalište, film i televiziju.

Jabuka.tv