Gradska vijećnica apelira na početak rada Vijeća s ciljem donošenja mjera za suzbijanje posljedica koronavirusa

Gradsko vijeće kao i Gradonačelnik su voljom građana birani predstavnici od kojih se sada očekuje aktivno uključivanje u borbu protiv koronavirusa i posljedica istog na život građana.

Dok su ostale općine i gradovi prionuli borbi za ublažavanje posljedica te održavaju sjednice putem e-maila, videopozivom, na otvorenom ili na neki drugi način, pridržavajući se odluka kriznog stožera, posljednja sjednica Gradskog vijeća Širokog Brijega održana je 30. siječnja 2020. godine. U tri mjeseca koliko nema sjednice, posljednji mjesec dana i Široki Brijeg pogodila je neviđena pandemija koja ostavlja posljedice na zdravlje i živote građana, životi kakve smo vodili u potpunosti su promijenjeni a reakcije gradske uprave su izostale.

Nabavka zaštitne opreme, dezinfekcijskih sredstava, pomoć građanima u nabavci hrane, prilagodba i pojednostavljenje prava na jednokratnu novčanu pomoć ugroženim građanima, privremeno oslobađanje komunalne i drugih naknada za fizičke i pravne osobe dok traje pandemija… samo su neke od mjera koje zahtjevaju žurno stupanje na snagu.

Zdravlje svih nas treba biti na prvom mjestu i to je ono najbitnije. Druga stavka je funkcioniranje građana u tijeku i nakon ove ogroze. Gradska uprava kao da nije svjesna da će ogromni financijski gubitci koje građani već osjećaju ostavit ozbiljne posljedice. Pandemija je već ozbiljno okrznula socijalno ugrožene, one koji su ostali bez posla, male obrtnike i brojne druge.

Apeliram da Gradska uprava shvati kako je sada ključno biti potpora svim građanima, obrtnicima, poduzetnicima, gospodarstvenicima, te da se sjednice Gradskog vijeća održavaju sa osnovnom temom strateške borbe protiv koronavirusa i mjerama pomoći našim građanima. U tom smjeru smatram da je potreban i rebalans proračuna kako bi se određena financijska sredstva kanalizirala u potporu najugroženijima. Izravnim i neizravnim oblicima potpore pažljivo birajući prioritete uspjeh u ublažavanju posljedica koronavirusa ovisi o tome koliko ćemo biti ozbiljni, odgovorni i brzi.

Antonija Banožić
Vijećnica Grada Širokog Brijega