Gradonačelnik Kraljević pokazao da ima sluha za oboljele od celijakije

ŠIROKI BRIJEG – Autoimuna bolest koju karakterizira nepodnošenje glutena već je desetljećima u liječničkim krugovima i među oboljelima poznata pod nazivom celijakija ili glutenska enteropatija. Nažalost, na našim prostorima je jako slabo podignuta svijest o ovoj bolesti, koja financijski itekako crpi.

2.500 KM za oboljele

S određenim problemima susreću se i članovi udruge oboljelih od celijakije i osoba s invaliditetom “Kruh”, a koja djeluje na području ZHŽ-a. Naime, ova skupina zbog zdravstvenih problema mora koristit prehrambene bezglutenske proizvode, većini nedostupne zbog visokih cijena.

„Snalazimo se na razne načine kako bismo našim članovima osigurali nabavu hrane bez glutena. Taj zadatak nije nimalo lak te smo primorani tražiti i donacije, a jedna od njih nedavno je pristigla od gradonačelnika Širokog Brijega Mire Kraljevića, na čemu smo izrazito zahvalni“, kazala nam je Ivana Vučić, predsjednica udruge “Kruh”. Riječ je o iznosu od 2.500 KM, dostatnom za privremenu nabavu bezglutenske hrane za svih 25-ero članova spomenute udruge koja se, kako navodi Vučić, opskrbljuje u firmi Džajić commerce.

Neadekvatan prostor za rad

Vučić se ovom prigodom, kao i pri proteklom razgovoru za naš list, dotaknula problema neadekvatnog prostora za rad udruge.

„Kao što sam već imala priliku naglasiti, u Ljubuškom i dalje tragamo za koliko-toliko uređenim prostorom za rad i djelovanje. U Širokom Brijegu je situacija znatno drugačija, dok se planiramo proširiti i na područje Gruda i Posušja, kako bismo našoj udruzi priključili i ostale oboljele od celijakije. U planu su i edukativne tribine s ciljem upoznavanja šire javnosti s ovom bolesti“, istaknula je naša sugovornica.

Podsjetimo, osobe oboljele od celijakije do svoje osamnaeste godine od zdravstvenog osiguranja dobivaju 75 maraka mjesečno za hranu, jednako kao i studenti u dobi do 27 godina. Svi ostali moraju se financirati sami.

Dnevni list