Gradonačelnik Kraljević i ekipa podučavali studente Politologije kako funkcionira Široki Brijeg

ŠIROKI BRIJEG – Gradonačelnik Miro Kraljević i predsjednik Gradskog vijeća Vinko Topić sa suradnicima održali su predavanje za studente Politologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Prof. dr. sc. Mirko Pejanović nositelj kolegija ‘Znanost o upravi, javna uprava i samouprava u BiH’ u okviru kojega je održano predavanje na temu ‘Zakonsko-statutarni koncept, organizacija i funkcioniranje uprave u Gradu Širokom Brijegu’ u uvodnom dijelu je ukazao na edukativni značaj predavanja, te da se osim teorijski studenti i praktično obrazuju o važnim aspektima rada i funkcioniranja jedinice lokalne samouprave.

Nakon prikazivanja 15-minutnog dokumentarnog filma ‘Široki Brijeg – kulturno,, športsko i gospodarsko središte’ pomoćnik gradonačelnika za opću upravu i društvene djelatnosti Dalibor Markić govorio je o Zakonsko-statutarnom konceptu funkcioniranja Grada Širokog Brijega, s posebnim osvrtom na Statut Grada Širokog Brijega i Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta. Vinko Topić predsjednik Gradskog vijeća govorio je o radu i funkcioniranju Gradskog vijeća, kao i o izboru i radu stalnih i povremenih radnih tijela Gradskog vijeća.

stgš11052016 2

Gradonačelnik Miro Kraljević izlagao je na temu ‘Široki Brijeg – jučer, danas, sutra’. Nakon uvodnog dijela u kome je kratko govorio o povijesti Širokog Brijega, do ’90-ih godina kada je Široki Brijeg bio jedna od najnerazvijenih jedinica lokalne samouprave do danas kada je Grad Široki Brijeg jedna od najrazvijenijih općina/gradova u Hercegovini, odnosno u Bosni i Hercegovini. Kraljević je govorio o aktualnim socijalnim, gospodarskom i društvenim prilikama u Širokom Brijegu istaknuvši da je u tijeku izrada dva ključna dokumenta u daljnjem razvoju Širokog Brijega Strategija razvitka i Prostorni plan Grada Širokog Brijega.

Dr. sc. Drago Martinović govorio je o važnosti transparentnosti i javnosti rada lokalne samouprave istaknuvši izravni prijenos sjednica Gradskog vijeća putem Radio postaje Široki Brijeg i interneta, te mogućnost kontaktiranja Gradske uprave putem elektorničke pošte, službene web-stranice Grada, kao i putem Facebooka i Twittera, kao i praćenje njihova rada.

Na samom kraju predavanja profesor Pejanović i student Josip Zelenika zahvalili su gradonačelniku Kraljeviću i suradnicima na toplom prijamu i organizaciji predavanja koja će kako su istaknuli doprinijeti daljnjem teorijskom, ali i praktičnom obrazovanju studenata.

Nakon predavanju u Gradskoj upravi Širokog Brijega, u organizaciji županijskog Ministarstva pravosuđa i uprave u dvorani Skupštine ŽZH za studente je održano predavanje na temu ‘Zakonski koncept organizacije i funkcioniranja Županije Zapadnohercegovačke’, priopćeno je iz Ureda gradonačelnika Širokog Brijega.

SirokiBrijeg.info