Home Vijesti Ekonomija & Gospodarstvo Grad Ljubuški povećao proračun: Većina novca za mlade i obrazovanje

Grad Ljubuški povećao proračun: Većina novca za mlade i obrazovanje

0
Grad Ljubuški povećao proračun: Većina novca za mlade i obrazovanje

Isplate stipendija i transfer za prijevoz učenika su dvije stavke iz rashoda proračuna Grada Ljubuškog na kojima je došlo do najvećih promjena u Prijedlogu Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o Proračunu Grada Ljubuškog za 2020. godinu, a koja je usvojena danas na XLIII. sjednici Gradskog vijeća.

Naime, po drugi put ove godine Ljubuški je izmijenio proračun za tekuću godinu. Prvi put je to učinjeno u lipnju, jer je koronavirus donio recesiju i prouzročio pad prihoda, kako u Ljubuškom tako i u cijelom svijetu. Tada je proračun smanjen za 600.000 KM. No, od početka proglašenja prirodne nesreće uzrokovane koronavirusom gradsko čelništvo iznalazilo je načina da posljedice koronavirusa prođu što bezbolnije za Ljubuški i njegovo stanovništvo. Tako je primjerice, Ljubuški među prvima donio Odluku o mjerama pomoći gospodarstvu radi ublažavanja posljedica pandemije.

Ulaganje u mlade i obrazovanje

A da se gradske vlasti uspješno nose sa izazovima današnjice, potvrđuje i novo mijenjanje proračuna čime se on povećava za 436.000 konvertibilnih maraka.

Većina tog iznosa usmjeriti će se u mlade i u obrazovanje, jer, kako v.d. gradonačelnika Vedran Markotić ističe, ulaganje u mlade i njihovo obrazovanje je ulaganje u budućnost.

A otkako je ljetos izabran za v.d. gradonačelnika Markotić na tome predano i radi – po prvi put svi učenici s područja Ljubuškog imaju besplatan prijevoz, po prvi put svim brucošima su osigurane novčane potpore, a njih će po prvi put dobiti i svi redovni studenti javnih sveučilišta.

Zbog toga su u izmijenjenom proračunu isplate stipendija povećane za 200.000 KM, dok se transfer za prijevoz učenika povećava za 125.000 KM.

Održavanja cesta, vodonatapnih kanala…

Kad je riječ o drugim rashodovnim stavkama, izdvajanja za popravke i održavanje cesta povećani su za 100.000 KM, za održavanje poljskih puteva izdvaja se dodatnih 50.000 KM, a povećani su i transferi za sport za 20.000 KM.

Tu je još povećanje izdavajanja za vodonatapne sustave-kunale za 50.000 KM, za kanalizaciju 60.000 KM, itd.

Prihodi

Izdavajanja za gore navedene stavke osigurati će se povećanjem prihoda proračuna.

Prihodi od poreza povećavaju se za 60.000 KM, a kapitalni primici za 900.000 KM. Neporezni prihodi smanjuju se za 164.000 KM, a tekući transferi za 360.000 KM.

Grad Ljubuški

Exit mobile version