Goran Bogdan: Sarajevo volim jer ga smatram svojim gradom

Sarajevo Film Festival, regionalna filmska priča, 23. po redu, počinje 11. kolovoza. Ove godine će trajati dan manje nego je to bila praksa dosad i donijet će osam dana filmske čarolije glavnom gradu BiH. Rekonstrukcija trga ispred Narodnog kazališta je završena, a u idućem tjednu se očekuje postavljanje prateće opreme i ostalih sadržaja te prostiranje crvenog tepiha kojim će prošetati mnoge slavne osobe iz svijeta filma, ali i one iz javnog i kulturnog života BiH i cijele regije. Ovogodišnji SFF obilježit će i dva Širokobriježanina, Goran Bogdan kao član žirija SSF-a i Zdenko Jurilj čiji će film “Dom” biti prikazan u natjecateljskom programu – dokumentarnog filma.

Bogdan kao kod kuće

Član žirija SSF-a Goran Bogdan, trenutačno je najtraženiji hrvatski filmski glumac, koji je svoj svjetski proboj počeo ulogama u televizijskim serijalima “Posljednje pantere” i “Fargo”. Bogdan poručuje da u Sarajevo stiže iz rodnog Širokog Brijega, gdje petnaestu godinu za redom na obali rijeke Lištice organizira glazbeni, filmski i knjiženi festival “West Herzegowina Fest”. Sarajevo volim jer ga smatram svojim gradom: u njemu su održane Zimske olimpijske igre koje sam kao klinac pratio na televiziji. U Sarajevu sam prije rata posjećivao tetu, a nakon rata sam nastupao na kazališnom festivalu “MESS” te na SFF-u, ističe ovaj šarmantni Širokobriježanin. Prema njegovim riječima trenutačno mu najviše nedostaje kazalište jer je cijelu sezonu izbivao iz svojeg matičnog teatra ZeKaeM i jedva čeka povratak na pozornicu. Međutim, ne zna kada će se to dogoditi obzirom da su na stolu mnoge ponude. Trenutačne vrućine mu ne smetaju. Lakše ih podnosim nego zimu, kaže on te dodaje kako mu je najgore klimatsko iskustvo bilo kada je snimao na sjeveru Kanade “Fargo”, tada je temperatura bila konstantno debelo ispod ništice. Bogdan ističe kako mu slava nije teret jer joj ne pridaje pažnju, a to ljudi vjerojatno osjete i prihvaćaju ga kao svog.

Crveni tepih čeka goste

Na dan otvorenja festivala ispred Narodnog kazališta prodefilirat će brojne poznate osobe iz svijeta filma, kulture, showbiza, sporta. Crveni tepih je postao kultna atrakcija za građane glavnog grada, zbog glamura i želje da se vide poznate osobe izbliza. Bogdan pak kaže da za tjedan crvenog tepiha nije spremio svečanu odjeću. Ako postoji dress code, teško ću ga ispoštovati jer mi je odijevanje nebitno. Na kraju treba podsjetiti da se ove godine radilo na daljnjem profiliranju pojedinih programa i kreiranju specifičnih lokacija kao jedinstvenih mjesta susreta publike i filmskih profesionalaca (House of Shorts za kratke filmove u Kriterionu te Dječji i omladinski film u Kazalištu Mladih i projekcije u općinama Novi Grad i Ilidža). Kao vodeći festival u regiji, postavljen je cilj da se u potpunosti zaokruži uvid u regionalnu kinematografiju i produkciju te je ove godine pokrenut i novi program, natjecateljski program za studentski film.

Zlatko Tulić / Vecernji.ba