Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Gojka Pezera zvanog „Goja“, rođenog 21.10.1955. godine u Ružićima, općina Grude, gdje je i nastanjen, ranije osuđivanog, državljanin BiH i R Hrvatske.

On se tereti da je 13.07.2015. godine u obiteljskoj kući gdje stanuje u općiini Grude, u cilju sticanja protupravne imovinske koristi, u namjeri da stavi u promet proizvode za koje je znao da nisu obilježeni kontrolnim i poreznim markicama propisanim zakonodavstvom BiH, nabavio i držao veću količinu duhana koji je namjeravo prodavati na crnom tržištu.

Optuženi je 83,11 kg rezanog duhana zapakovanog u osam vreća, kao i ambalažu za pakovanje izrezanog duhana, držao u navedenoj kući kako bi duhan prodavao na takozvanom crnom tržištu na koji način bi izbjegavao plaćanje akciznog opterećenja robe, a navedeni predmeti, duhan i ambalaža za pakovanje, su pronađeni i isti oduzeti prilikom pretresa kuće od ovlaštenih službenih lica Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu BiH.

Optuženi Gojko Pezer tereti se da je počinio krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužilaštva BiH.

SirokiBrijeg.info