Dok neki gledaju dići kredit, mladi aktivisti iz Širokog Brijega “sredili” novac za projekte po gradu!

ŠIROKI BRIJEG – U sklopu realizacije projekta PRO – Budućnost, 19. siječnja 2017. godine u prostorijama gradske uprave Široki Brijeg, organizirano je potpisivanje ugovora o realizaciji projekata neformalnih grupa mladih.

Mladi aktivisti su preko granta koji financira projekte vezane za rad na međuetničkom pomirenju osigurali sredstva za uređenje riječnog otoka na rijeci Lištici u Borku, te za uređenje Upravne zgrade u Duhanskoj stanici.

Svih pet aktivista je aktivno i u drugim neformalnim grupama mladih poput Lokalnog tima Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini te također volontiraju i u Vijeću mladih grada Širokog Brijega.

Projekti su nastavak prošlogodišnjih inicijativa koje su započete u suradnji širokobrijeških i belgijskih izviđača te Vijeća mladih, a ove godine se inicijative pretvaraju u dugoročne projekte na kojima aktivno rade i neformalne grupe i Vijeće mladih.

Točni nazivi projekata su:

Očuvanje prirode za očuvanje jednakosti (Otok mladih) i Centar za mlade Široki Brijeg (uređenje upravne zgrade u Duhanskoj stanici).

U projektu „Očuvanje prirode za očuvanje jednakosti (Otok mladih)“ planiran je nastavak prošlogodišnjeg projekta čišćenja riječnog otoka na rijeci Lištici u Borku. U ovom razdoblju je planirano kompletno čišćenje područja riječnog otoka od smeća, niskog i srednje visokog raslinja koje je u potpunosti zakrčilo otok, izuzev područja koje je očišćeno prošle 2016. godine. Nadalje planirana je izrada arhitektonskog prijedloga uređenja otoka koji bi između ostalog sadržavao: festivalski prostor, prostor za kampiranje, šetnjicu oko otoka, fiksne klupe i stolove, kante za smeće, toalete, prostor za fiksne roštilje, betonske stolove za stolni tenis, ljetni bar na otvorenom, učionicu na otvorenom i drugo.

Set aktivnosti koji je planiran u projektu „Centar za mlade Široki Brijeg (uređenje upravne zgrade u Duhanskoj stanici)“ sastoji se od niza akcija čišćenja područja oko objekata Duhanske stanice, a koje su estetskog karaktera. Stav Vijeća mladih je da se područje Duhanske stanice treba očistiti od smeća, trave i niskog raslinja jer je u interesu zajednice da tako prometna lokacija u samom centru grada bude estetski ugodna. Nakon toga uslijedila bi izrada prijedloga Centra za mlade.

Projekat PRO-Budućnost je podržan od strane USAID-a, a projekt implementira Catholic Relief Services u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom Bosne i Hercegovine, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini.

Grad Široki Brijeg