Home Vijesti Ekonomija & Gospodarstvo Dok neki gledaju dići kredit, mladi aktivisti iz Širokog Brijega “sredili” novac za projekte po gradu!

Dok neki gledaju dići kredit, mladi aktivisti iz Širokog Brijega “sredili” novac za projekte po gradu!

0
Dok neki gledaju dići kredit, mladi aktivisti iz Širokog Brijega “sredili” novac za projekte po gradu!

ŠIROKI BRIJEG – U sklopu realizacije projekta PRO – Budućnost, 19. siječnja 2017. godine u prostorijama gradske uprave Široki Brijeg, organizirano je potpisivanje ugovora o realizaciji projekata neformalnih grupa mladih.

Mladi aktivisti su preko granta koji financira projekte vezane za rad na međuetničkom pomirenju osigurali sredstva za uređenje riječnog otoka na rijeci Lištici u Borku, te za uređenje Upravne zgrade u Duhanskoj stanici.

Svih pet aktivista je aktivno i u drugim neformalnim grupama mladih poput Lokalnog tima Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini te također volontiraju i u Vijeću mladih grada Širokog Brijega.

Projekti su nastavak prošlogodišnjih inicijativa koje su započete u suradnji širokobrijeških i belgijskih izviđača te Vijeća mladih, a ove godine se inicijative pretvaraju u dugoročne projekte na kojima aktivno rade i neformalne grupe i Vijeće mladih.

Točni nazivi projekata su:

Očuvanje prirode za očuvanje jednakosti (Otok mladih) i Centar za mlade Široki Brijeg (uređenje upravne zgrade u Duhanskoj stanici).

U projektu „Očuvanje prirode za očuvanje jednakosti (Otok mladih)“ planiran je nastavak prošlogodišnjeg projekta čišćenja riječnog otoka na rijeci Lištici u Borku. U ovom razdoblju je planirano kompletno čišćenje područja riječnog otoka od smeća, niskog i srednje visokog raslinja koje je u potpunosti zakrčilo otok, izuzev područja koje je očišćeno prošle 2016. godine. Nadalje planirana je izrada arhitektonskog prijedloga uređenja otoka koji bi između ostalog sadržavao: festivalski prostor, prostor za kampiranje, šetnjicu oko otoka, fiksne klupe i stolove, kante za smeće, toalete, prostor za fiksne roštilje, betonske stolove za stolni tenis, ljetni bar na otvorenom, učionicu na otvorenom i drugo.

Set aktivnosti koji je planiran u projektu „Centar za mlade Široki Brijeg (uređenje upravne zgrade u Duhanskoj stanici)“ sastoji se od niza akcija čišćenja područja oko objekata Duhanske stanice, a koje su estetskog karaktera. Stav Vijeća mladih je da se područje Duhanske stanice treba očistiti od smeća, trave i niskog raslinja jer je u interesu zajednice da tako prometna lokacija u samom centru grada bude estetski ugodna. Nakon toga uslijedila bi izrada prijedloga Centra za mlade.

Projekat PRO-Budućnost je podržan od strane USAID-a, a projekt implementira Catholic Relief Services u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom Bosne i Hercegovine, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini.

Grad Široki Brijeg