Čović mu je zabranjivao medijske istupe, nije mu dopuštao obilaziti čak ni ceremonijalne događaje, i polaganje cvijeća ispred spomen obilježja Željku Glasnoviću bilo je pod medijskim vetom i zabranjeno u režiji HDZ-a i Čovića, pa je ipak ovaj hrvatski general uspio da napravi odličan rezultat i uđe u Sabor Republike Hrvatske.

Koliko je bio bijesan jednom prilikom Dragan Čović svjedoči i podatak da je na raport pozvao Marinu Pendeš iz Ministarstva obrane BiH i da joj ”natrlja nos” kako je dopustila da u protokolu na nekom polaganju cvijeća bude i general Željko Glasnović.

Jedan čovjek, s svojom listom sastavljenom iz nekoliko manjih hrvatsih stranaka u BiH Čoviću je napravio toliki metež i paniku da se to odrazilo i na rezultate lokalnih izbora za koje se može reći da su pogubni po Čovića i njegov HDZ s kojim je uspio zadržati tek nekolike općine u Zapadno-hercegovačkoj županiji, piše portal 24sata.info.

Kupres i Tomislavgrad Čovićev HDZ je izgubio. U Prozor Rami tradicionalno nije mogao osim poraza ni očekivati ništa, dok je u Livnu uspio dobiti zahvaljujući ”izbormoj pljački glasova”. Ali, realno, i ovo su sve veliki i jaki udarci koje je otrpio Čović, a koje mu je manje više servirao i sam general Željko Glasnović koji je opasno poljuljao HDZ.

Izborni pad Dragana Čovića i njegovog HDZ-a na lokalnim izborima u BiH dao se naslutiti samo par tjedana prije 2.listopada kada je u XI.Izbornoj jedinici (za dijsaporu) na vanrednim izborima za Sabor Republike Hrvatske jer je odličan rezultat polučila Lista nekadašnjeg generala Hrvatske vojske Željka Glasnovića. Čim je napustio redove HDZ-a Glasnović je na sebe navukao gnjev i osvetoljubivost te stranke, a kako mu se to uzvraćalo u BiH gdje se utrkivao za Sabor svjedoče brojni primjeri.

Vrlo važno je napomenuti da je upravo general Glasnović tokom 1993.godine po svaku cijenu želio da se izbjegne sukob s Bošnjacima i Armijom RBiH. Bio je protiv otvaranja koncentracionih logora za Bošnjake i to mu je bilo sasvim dovoljno da se nađe na udaru HDZ-a. A kako ga je udarao niskim udarcima ispod pojasa HDZ pozabavit ćemo se jednim dijelom i u nastavku ove priče. Osim zatvorenog medijskog prostra, posebno na televizijama pod kontrolom HDZ-a Glasnović nije imao prolaz ni po nekim portalima u Zapadnoj Hercegovini. Izuzetak su portali Dnenvo.ba i SirokiBrijeg.info koji su ga pratili i izvještavali s njegovih skupova.

S odličnim procentom od gotovo 25 posto osvojenih glasova Glasnović je ušao u hrvatski Sabor zajedno s dva HDZ-ovca Božom Ljubićem i Željkom Ragužem. Ovaj hrvatski general je napustio HDZ, a svako ko to učini nađe se pod čeličnom metlom, bilo da je riječ o HDZ-u s ove ili one strane granice između Hrvatske i BiH. Međutim, tako nije bilo ovaj put. Posvjedočio je general Glasnović koji očito ima i mirne snove i čistu savjest za razliku od HDZ-a koji sada pridonosi nove žrtve u odorama časnika HVO-a i HV-a zbog zločinja počinjenih u Posavini.

Nermin Bise / 24sata.info