Vesna Ćavar glavna je tužiteljica Županijskog tužiteljstva u Širokom Brijegu više od 10 godina i gdje je kroz svo to vrijeme za svoj (ne)rad primila plaću u iznosu većem od 500.000,00 KM, a što je uradila za tih deset godina!?

Svjedoci smo da za 10 godina niti jedan političar, ministar, policijski službenik većeg ranga, direktor javnog poduzeća nije osuđen dok sve oko nas urušava kao “kula od karata”.

Kada smo s njom, 30. srpnja 2019. godine radili intervju gdje smo joj postavili nekoliko zanimljivih pitanja koje ne samo da interesiraju nas osobno, nego i cjelokupnu javnost koja financira njen (ne)rad. Vješto je izbjegavala odgovore govoreći da tužiteljstvo vodi evidencije po vrstama kaznenih djela a ne po funkcijama osoba. Gdje smo slobodno rečeno tada napisali, kako je zasjenila Oca spina, američkog propagandistu Edwarda Bernaysa.

Kroz intervju (koji je iznad ponovljen), osim brojnih afera i slučajeva za koja smo tražili pojašnjenje, pitali smo koji je njen rezultat, koji je predmet korupcije riješen s kojim se može pohvaliti i na koji način je zaslužila da zaradi plaću veću od pola milijuna KM kroz tih deset godina rada na ovoj poziciji.

“Tužitelji ovog Tužiteljstva svoju funkciju obavljaju profesionalno rješavajući sve vrste predmeta kako opći, tako i gospodarski, korupcijski i organizirani kriminal, ulažući svoj maksimalni trud i napor, što se vidi kroz rezultate rada, gdje su izraženi značajni rezultati kako pojedinačnog rada tako i kolektivnog rada Tužiteljstva, a sve se potvrdilo visokim ocjenama od strane nadležnih institucija kroz duži niz godina, čemu doprinose dobri međuljudski odnosi u Tužiteljstvu, kao i s drugim institucijama s kojim surađujemo, što smatram normalnim načinom rada bez potrebe bilo kakvog hvaljenja, a što se tiče plaća nositelja pravosudnih funkcija i rukovoditelja, iste su propisane Zakonom o plaćama sudaca i tužitelja” – odgovorila je tužiteljica Ćavar tada za portal SirokiBrijeg.info.

Koliko god se tužiteljica hvalila da su rezultati vidljivi, izgleda kako ih samo vidi lik koji je javnosti u zadnje vrijeme dobro poznat iz afere “Potkivanje” Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH. Prati li Vesna možda njegove stope i je li to razlog što se toliko dugo zadržala na čelu tužiteljstva!?

Prilikom jednog intervju za Oslobođenje na pitanje koji joj je najveći uspjeh Vesna Ćavar je kod iz topa rekla “zadovoljna sam dobrim međuljudskim odnosima u kolektivu, kao i sa svim drugim institucijama s kojima surađujemo”. Istina, to je jako bitno, ali što je uloga glavne tužiteljice? Da ganja počinitelja kaznenih djela ili da održava dobre odnose?

E, sada mi Vas pitamo: “Kada se spomene ime Vesna Ćavar, što Vam prvo pada na pamet?” – Možda neke “Ladice”, možda slučaj “Soldo”, možda “Sokolova družina”!

Vežete li za neki veliki slučaj u karijeri ove tužiteljice ili Vam nešto drugo pada na pamet kao spomenute afere. Uostalom, koji je to veliki slučaj na kojem je radila ova tužiteljica?

Često se među pravosudnim društvo komentira, kao i na portalima da glavna tužiteljica optužuje samo za neregistrirana vozila. One jadnike koji nemaju novca za registraciju, ti su joj izgleda najdraži, ali i to se vjerojatno boduje kod “Potkivača” Milana Tegeltije.

U slučaju Memić u Sarajevu konferenciju za novinare je održala glavna tužiteljica Dalida Burzić, u slučaju Dragičević u Banja Luci pred novinare je izašao glavni tužitelj Želimir Lepir, a gdje je Vesna Ćavar?

-U slučaju “Mile Soldo” hrabra i velika tužiteljica Vesna Ćavar čija je specijalnost ganjati neregistrirana vozila dok se milijuni kradu sakrila se.

-U slučaju “Lane Bijedić”, hrabra i velika tužiteljica Vesna Ćavar čija je specijalnost gonjati neregistrirana vozila dok se milijuni kradu sakrila se.

Zašto Vesna Ćavar kao glavna tužiteljica nije preuzela teret kao što su to uradili glavni tužitelji u Sarajevu i Banja Luci?

Boji li se možda hrabra i velika tužiteljica Vesna Ćavar medija?

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info