Gazirana pića obiluju fruktoznim šećerom i praznim kalorijama pa biste svakako trebali izbjegavati piti ih učestalo.

Farmaceut Niraj Naik prije nekoliko godina upozorio je da jedno gazirano piće može učiniti mnogo više štete nego što mislimo. Prisjetili smo se njegovog upozorenja što će nam se dogoditi već nakon 10, 20, 40 minuta te jednog sata. Ovo je zaista dobro znati…

Prvih deset minuta

Tijelo “pogađa” poveća količina šećera, kao da ste pojeli 10 jušnih žlica šećera, ali nećete osjetiti promjene u svom organizmu zahvaljujući djelovanju fosforne kiseline. Osim što tijelo “napada” poveća količina šećera, istodobno djeluje tako da organizmu “oduzima” vitamine i minerale. Osim nezdravog djelovanja iznutra, tamno gazirano piće ostavit će i neugodne mrlje na zubima. Ako ih često pijete, vaši zubi će potamnjeti.

Nakon 20 minuta

Nakon 20 minuta razina šećera u krvi raste i prouzročuje pojačano izlučivanje inzulina. Jetra reagira tako da pretvara šećer u masne zalihe.

Nakon 40 minuta

Dolazi do apsorpcije kofeina. Krvni tlak raste, a kao odgovor na to jetra distribuira više šećera u krvotok. Receptori za adenozin u mozgu su sada blokirani i sprečavaju osjećaj umora i pospanosti.

Nakon 45 minuta

U tijelu se događa pojačano izlučivanje dopamina koji stvara osjećaj sreće, sličan onome kada osoba konzumira heroin, objašnjava Naik.

Nakon sat vremena

Gazirano piće i dalje “gura” metabolizam jer se fosforna kiselina iz pića veže s kalcijem, magnezijem i cinkom u crijevu, a velika količina šećera i umjetnih sladila prouzročuje povećano izlučivanje kalcija.

Vecernji.hr