FRKA U SMILJOMANIJI: Otkupljivači smilja se udružili oko otkupne cijena od 3 KM

Iako se spekuliralo kako će otkupne cijene kilograma smilja ove godine biti i do šest konvertibilnih maraka, kako se približava sezona branja, tako i cijena pada. Prema informacijama koje smo jučer dobili od većeg broja otkupljivača, početna cijena kilograma smilja će biti tri konvertibilne marke, a mogla bi rasti najviše do 3,5 konvertibilnih maraka, piše Večernji list BiH.

“Dogovor je da kod svih otkupljivača bude ista cijena. Tri marke će biti početna cijena, a preko četiri neće ići”, rekli su nam jučer iz tvrtki Ronig d.o.o. Ljubuški i Eterična ulja Ljubuški, koje su među najvećim otkupljivačima na ovim prostorima te se već godinama bave proizvodnjom eteričnih ulja koje plasiraju na inozemno tržište.

Zajamčen otkup

Prema njihovom mišljenju, sve će opet ovisiti o kretanju na tržištu, odnosno potražnji za uljem. Ipak, cijena od pet, šest konvertibilnih maraka po kilogramu, smatraju u ovim tvrtkama, nije realna. Da će otkup krenuti s cijenom od 3 konvertibilne marke po kilogramu, kazao nam je i Enver Zele ispred tvrtke Zem-aroma iz Stoca. “Već smo imali neke razgovore mi otkupljivači i postignuto je nekakvo mišljenje da se krene s cijenom od tri konvertibilne marke po kilogramu, pa da onda ona raste ili pada ovisno o kretanju na tržištu”, kaže nam Zele. Ističe kako se ista cijena očekuje u čitavoj regiji (Hrvatska , Srbija, Crna Gora). Za razliku od navedenih otkupljivača, dio onih koje smo kontaktirali još uvijek nije siguran u količinu smilja koje će otkupiti, kao ni u cijenu otkupa. Iz tvrtke Kadulja d.o.o. Grude su nam rekli kako je još rano govoriti o cijeni otkupa te da će više moći reći za desetak dana. “Tek početkom lipnja ćemo znati pravu cijenu otkupa i količinu koju ćemo otkupiti”, kazao nam je Mate Vrdoljak iz tvrtke Kadulja d.o.o. Grude. Dodaje kako oni ulje koje proizvedu distribuiraju na domaće tržište te kako i ove godine postoji zanimanje otkupljivača ulja. Naime, otkupljivači sirovine iz Trebinja također još uvijek ne mogu govoriti o cijeni otkupa. Radovan Anđelić iz tvrtke Anđelić d.o.o., koja se bavi otkupom smilja i prodajom eteričnog ulja, kaže kako ne može govoriti o cijeni dok ne sagleda čitavu situaciju na tržištu. Đorđe Marić iz tvrtke Elmar Trebinje kazao nam je kako se u ovom dijelu Hercegovine cijene još nisu definirale.

“Pitanje je što će ove godine biti jer se puno smilja zasadilo. Sve ovisi o potražnji za uljem”, kaže Marić. Dodaje kako je već bilo razdoblja kada po nekoliko godina nitko ne bi upitao za ovo ulje. “Posljednjih godina je nagla potražnja za uljem, međutim, zasađeni su veliki nasadi i kod nas i u Srbiji, te ostatku regije tako da je neizvjesno na što će to sve izići”, kaže Marić. Dodaje kako njegova tvrtka ima 40 kooperanata te da su svima zajamčili otkup, ali ne i cijenu po kojoj će sirovina bit otkupljena. Iz tvrtki Ronig d.o.o. Ljubuški i Eterična ulja Ljubuški naglasili su, pak, kako nema bojazni za otkup sirovine te da će sve smilje koje bude ispravno uzgojeno biti i otkupljeno. “Otkupit će se sve. Ne treba biti bojazni za ovu godinu kada je riječ o otkupu sirovine. Vjerojatno smilja, bez obzira na količine nasada, neće ni biti dovoljno”, navode iz spomenutih tvrtki u Ljubuškom. Dodaju i kako planiraju nabavit još tri nove destilerije, te će tako ukupno imati devet destilatora u kojima će se dnevno moći preraditi oko 20 tona sirovine. Svi oni koji smilje žele prodati spomenutim tvrtkama iz Ljubuškog trebaju ih kontaktirati na njihove brojeve te dogovoriti posjet, odnosno obilazak nasada. Najbolje je zvati iza 1. lipnja. “Mi ćemo obići svakog tko je plantažirao smilje, dakle sve one s kojima smo radili već nekoliko godina, ali i nove plantažere koji su zainteresirani za otkup, koji nam se jave”, navode iz tvrtki Ronig d.o.o. Ljubuški i Eterična ulja Ljubuški. Apeliraju na sve plantažere da pripaze na početak berbe smilja.

Zasađene nove plantaže

“Važno je da se ne krene s berbom prije vremena, jer se na taj način samo pravi šteta. Bolje je sačekati da biljka sazrije i počne otvarati cvijet pa ga onda brati. Budući da je ova godina specifična, s berbom ne treba početi prije 13. lipnja”, zaključili su otkupljivači iz Ljubuškog. Inače, posljednjih nekoliko mjeseci samo na području zapadne Hercegovine zasađene su na stotine hektara plantaža smilja.

Prošle godine prva otkupna cijena varirala je od tri do četiri marke po kilogramu, da bi krajem rujna zbog velike potražnje za uljem i male količine sirovine cijena dosegla i 7 KM po kilogramu, što je i ponukalo najveći broj ljudi na podizanje plantaža. Točna cijena litre ulja još je uvijek nepoznata, a prošle godine se u medijima spekuliralo kako je naglo porasla s 800 na nekoliko tisuća eura.

Marija Medić Bošnjak / Večernji list BiH