FRKA MEĐU PEZIONERIMA: Mirovine kasne, Zavodu MIO FBiH nedostaje 10 mil. KM

Isplata mirovina iz Federalnog zavoda MIO kasni i ovaj mjesec.

Naime, zahvaljujući novcu BH Pošte, korisnici Zavoda MIO koji žive na području Bosne i Hercegovine su mirovine za svibanj dobili po uobičajenom redoslijedu (u prvoj polovini mjeseca), međutim, korisnici koji žive u inozemstvu mirovine vjerojatno neće dobiti u ovom mjesecu.

Kako neslužbeno doznaje „Večernji list“ iz Zavoda MIO, još uvijek nije poznato kada će biti isplata mirovina za svibanj korisnicima u inozemstvu. Također, iz Zavoda MIO navode kako rok isplate ovisi o priljevu sredstava te kako Zavod radi sve što je u njihovoj moći da se potrebna sredstva što prije prikupe i isplate. Kako bi bile isplaćene mirovine korisnicima u inozemstvu, Zavod MIO treba prikupiti 10 milijuna konvertibilnih maraka.

Podsjetimo, korisnici Zavoda MIO koji žive izvan Bosne i Hercegovine mirovine za travanj dobili su tek početkom ovog mjeseca. Prema informacijama iz Zavoda MIO, mirovine za travanj umirovljenicima koji žive u Hrvatskoj isplaćene su 3. lipnja, dok su korisnici koji žive u drugim zemljama mirovine dobili tek 7. lipnja. Razlog tolikom kašnjenju je nedostatak sredstava s kojim se Zavod MIO suočava već dulje vrijeme.

Podsjetimo, za isplatu mirovina iz Federalnog zavoda MIO na razini jednog mjeseca, s uračunatim troškovima, potrebno je oko 160 milijuna konvertibilnih maraka. Poznato je kako Federalni zavod MIO bilježi akumulirani deficit u iznosu od oko 170 milijuna konvertibilnih maraka. Stoga je jasno kako je početkom mjeseca stanje na računu ovog zavoda negativno.

Naime, početkom mjeseca nisu završene sve obveze iz prethodnog isplatnog razdoblja, a do samog početka isplate iznosi variraju i ovise o puno čimbenika. Iz Zavoda MIO već neko vrijeme upozoravaju na situaciju u kojoj se nalaze te korisnike mole za razumijevanje.

S druge strane, Federalni zavod MIO potražuje više od milijardu konvertibilnih maraka. Prema službenim evidencijama Porezne uprave Federacije BiH, saldo duga na dan 31. siječnja 2016. godine, s obračunatim zateznim kamatama, iznosio je 2.324,934.567,95 konvertibilnih maraka. Među najvećim dužnicima je i značajan broj javnih poduzeća u većinskom vlasništvu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Iz navedenog je vidljivo kako bi poboljšanje naplate doprinosa znatno bolje riješilo financijsko stanje u kojem se našao Federalni zavod MIO.

Dnevno.ba