ŠIROKI BRIJEG – Gotovo u isto vrijeme, prije šest godina, na naslovnici web portala izbicno.info objavljena je vijest o proslavi 50. godišnjice mature širokobrijeških gimnazijalaca. Tim povodom, iz daleke Kanade, na put u svoj rodni kraj i proslavu ove značajne obljetnice, uputio se i Paško Pavković – Paškanović.

Nažalost, bio je to jedan od njegovih posljednjih posjeta rodnoj grudi. Paško je svoj ovozemaljski život okončao 13. listopada 2015, u dalekoj Kanadi, preminuvši od posljedica zloćudnog tumora.

Kako bi njegov lik i djelo i dalje ostali živjeti u rodnom zavičaju pobrinula se njegova supruga Frances i sin Mark. Naime, ovih dana supruga Frances boravi u Izbičnu kako bi uručila godišnje stipendije najdarovitijim učenicima Gimnazije fra Dominika Mandića i Srednje strukovne škole u Širokom Brijegu, u iznosima od 500, odnosno, 1000 kanadskih dolara.

“Paškin zavjet” supruga Frances, zajedno sa sinom Markom, namjerava ubuduće provoditi u znak sjećanja i zahvale pok. Paški, te njegovom nezaboravnom spomenu na Gimnaziju u Širokom Brijegu

“Stigla sam iz Kanade na dva tjedna kako bih najboljim učenicima osobno uručila stipendije a nadolazećim generacijama poslati poruku o važnosti i značaju obrazovanja. Danas bez naobrazbe ne možeš ništa” – kazuje Frances za portal Izbicno.info, koju su zatekli kod rodbine pok. supruga u Izbičnu.

“Voljela bih ovim činom potaknuti i druge ljude, naše gospodarstvenike i sve one koji su u mogućnosti, da se i oni uključe u pomaganju učenika i obrazovanju uopće” – dodaje Frances.

Paškin odnos sa širokobriješkom gimnazijom utkan je u tisućama prijeđenih kilometara koje je pješice prelazio iz rodnog Izbična i natrag. Unatoč teškim uvjetima Paško se, nakon mature na Širokom Brijegu 1961. godine, odlučuje na još veći iskorak u naobrazbi te odlazi na studij u Zagreb gdje 1968. godine diplomira na Fakultetu veterinarske medicine.

S visokom naobrazbom 1970. godine odlazi u daleku Kanadu gdje započinje rad u pokrajinskim i saveznim veterinarskim institucijama, a kasnije i kao veterinarski supervizor pri kanadskoj agenciji za hranu, odakle odlazi u mirovinu. U Kanadi upoznaje i svoju suprugu Frances s kojom kasnije provodi 40 godina u braku. No, odlazak u mirovinu nije ga “umirovio”. Silnom energijom i entuzijazmom koje je posjedovao, kao stručni savjetnik nastavlja suradnju s ministarstvom poljoprivrede pokrajine Ontario.

Strastveni sportaš, još od mlađih dana u raznim atletskim natjecanjima, sportske aktivnosti nastavlja provoditi i u dalekoj Kanadi gdje se uključuje u svijet tenisa i postaje članom James Gardens teniskog kluba, Wymbolwood Beach Tennis Association i Seascape teniskog kluba u Floridi.

U petak, 19. svibnja 2017., na okupljanju maturanata 61. naraštaja Gimnazije fra Dominika Mandića supruga Frances uručila je i drugu stipendiju najboljoj učenici gimnazije i time ispunila ovogodišnji “Paškin zavjet”.

Izbicno.info