Pretežno vedro bilo je 18. svibnja na prestižnom isusovačkom Sveučilištu Fordham u New Yorku, na kampusu “Rose Hill” u Bronxu gdje je Širokobriježanin fra Željko Barbarić promoviran u magistra znanosti. Fra Željko je svoj pastoralni rad u crkvi sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela u New Yorku u protekle dvije i pol godine spojio s postdiplomskim studijem iz područja Pastoralne psihologije na fakultetu Graduate School of Religion and Religious Education u programu pod nazivom Pastoral Mental Health Counseling.

600 sati praktičnog rada

Tijekom studija fra Željko je osim polaganja ispita iz 15 predmeta, odradio i 600 sati praktičnog rada u Psihijatrijskoj bolnici Ramapo Ridge u Wyckoff u New Jersey. Taj studij osposobljava polaznike na području psihodinamike, i različitih terapeutskih pristupa u radu s osobama koje boluju od psihičkih poremećaja poput depresije, anksioznosti, poremećaja u ishrani, bipolarni poremećaji, suicidalno ponašanje i sl., uz teološku notu koja pruža ne samo drugačiji pogled na same pacijente nego i potpuniji pristup njihovoj bolesti i patnji. Prostor rada na kojem se znanje stečeno na tom studiju primjenjuje je velik te obuhvaća rad u ulozi terapeutskog savjetovanja u bolnicama, bračnim i obiteljskim savjetovalištima, bolničkim kapelanijama, kao i svakodnevnom pastoralnom radu.

Na Fordhamu nobelovci, oskarovci, olimpijci, senatori…

Kolika je reputacija Sveučilišta Fordham u New Yorku možda najbolje ilustrira podatak da su iz njega kao diplomci izišli jedan nobelovac, četvorica kardinala, nekolicina oskarovaca, petorica osvajača olimpijskih medalja, dvojica upravnika CIA-e, brojni američki senatori i guverneri…

Osim angažmana na polju znanosti, fra Željko Barbarić je uz ostale svećenike i časne sestre ‘svjetionik’ za Hrvate koji žive i rade u New Yorku i okolici. Direktor je i Hrvatske škole “Kardinal Stepinac” u New Yorku gdje djeca uče Hrvatski jezik, kulturu i povijest. Ne sumnjamo da će fra Željko, nakon usvojenih novih znanja i vještina iz psihologije i teologije, biti još više u službi svom narodu.

Antonija Banožić / SirokiBrijeg.info