Prošlog srpnja, prve nedjelje nakon Petrovdana održana je sveta misa u spomen i sjećanje kada su hercegovački franjevci sa svojim pukom slavili svetu misu na otvorenom u strahu od odmazde Turaka. Nebo i brdo bile su im i crkva i oltar, a ove godine posebno zanimljivu propovijed održao je fra Bože Radoš, jedan od svećenika koje Vatikan – ne priznaje.

No, u javnosti nije posebno naglašena propovijed fra Bože Radoša o hercegovačkim franjevcima mučenicima, a izravno i oštro je i kritizirao pojedina događanja u Vatikanu.

Fra Bože Radoš, zajedno s oko 30-ak svećenika iz Hercegovine su u skupini koje Katolička crkva ne priznaje, odriče im mogućnost služenja i, pozivajući se na odluke o isključenju iz Franjevačkog reda, naziva ih „otpušteni“. Riječ je o tzv. hercegovačkom slučaju koji će uskoro napuniti pola stoljeća trajanja.

On, između ostalog, u vrlo emotivnoj propovijedi, govori o mogućnosti slanja posebnih vatikanskih izaslanika u Međugorje kaže: “Kako vi možete vjerovati nekom strancu više nego vašoj djeci koja su iz vas ponikla…Znate li vi to da to boli kada nekakav tamo stranac, on će učiti o vjeri?…Trebali bi hercegovački fratri zaći tamo u Vatikan, porazbacati one pedere, one lupeže, one pedofile i Crkvu Kristovu osloboditi tih lanaca, toga pakla (7.25)…Četiri pedera kardinala, radi onih pederskih resa kardinalskih naš čovjek se podaje za đavlom da bi njemu vjerovao…”

U nastavku donosimo video prolog propovijed fra Bože Radoša:

https://www.youtube.com/watch?v=DDZcHGYx9Ok

Republika.info