FOTO: Mili Marušić

ŠIROKI BRIJEG – Iako je posjet hrvatskog člana predsjedništva BiH Željka Komšića Širokom Brijegu bio najavljena krajem ovog tjedna, igrom sudbine predsjednik Komšić je već jutros oko 9 sati stigao u službenu posjetu kojom planira obići sve općine Županije Zapadnohercegovačke i susresti se s njihovim čelnicima.

Komšića su već na ulazu u “gradske dvore” srdačno dočekali susretljivi domaćini – gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević i predsjednik Vlade županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić.

Oko zgrade Gradske uprave okupilo se 15-ak stanovnika Širokog Brijega koji su negodovali njegovim dolaskom, te su se mogli čuti pogrdni povici od pojedinaca, (lopove, pederu, izdajico, komunjaro), no Željko Komšić se nije na to obazirao, dok su gradski čelnici od njega zatražili da se uslika s njima ispred zgrade, što on nije odbio.

Nakon slikanja, jedna novinarka uputila je pitanje prema Željku Komšiću kako komentira to što na zgradi vise zastave Herceg Bosne i Grada Širokog Brijega, ali nema one države BiH.

“Nisam primijetio, možda je trebala tu biti”, odgovorio je Komšić na novinarsku primjedbu da je izostala zastava BiH.

 

No, unutra je ipak bila i jedna takva zastava. Domaćini su se pobrinuli da mu priušte iznenađenje, te su tiskali i poseban plakat kojim su Komšiću zaželjeli dobrodošlicu, što ga je jako razveselilo. Iako moramo napomenuti kako je sličan bio plakat i kada je 2012. godine došao tadašnji predsjednik SDP-a Zoran Milanović, i koji je bio prvi hrvatski premijer koji je službeno posjetio Široki Brijeg.

Gradonačelnik Kraljević je u svom uredu ugostio Komšića i njegovu pratnju, gdje su razmijenili nekoliko riječi.

“Moran van reći da nam je drago što ste došli gos. Komšiću, imamo brojne projekte po mjesnim zajednicama i naseljima od održavanja do sanacije, zatim rekonstrukcije i izgradnje lokalnih cesta, školskih i drugih javnih objekata, kao i poboljšanje pružanja komunalnih usluga kao djelatnosti od šireg društvenog interesa. Široki Brijeg je sportsko, kulturno, duhovno i gospodarsko središte Zapadnohercegovačke županije i sve to zahvaljujući pameti naših gospodarstvenika” – kazao je između ostaloga gradonačelnik Kraljević predstavljajući Široki Brijeg.

Željko Komšić nije krio oduševljenje prijamom kao i Širokim Brijegom, ali je kazao da će kasnije malo razgledati Grad jer ima vremena, i volio bi da se upozna sa svim njegovim znamenitostima.

Napomenimo, kako je u jednom trenutku, gradonačelnik Kraljević prekinuo Komšića i ispričao mu vic o Muji i Hasi kako bi vjerojatno “razbio” napetu atmosferu koja je vladala u Uredu, na što ga je Komšić samo zbunjeno pogledao i nastavio pričati radi čega je došao.

“Moj dolazak u Široki Brijeg je da vidim na koji način Vam možemo pomoći iz Sarajeva kako bi što prije realizirali vaše projekte kojih ima dosta i vrlo rado ću pomoći koliko je sve to u mojoj moći. Iskoristit ćemo moj dolazak u Široki kako bi prošetali Gradom i uvidjeli što vam je potrebno kako bi svojim sugrađanima omogućili bolje uvjete za život” – kazao je Komšić.

Nakon sastanka, uputili su se svi u Kino Borak gdje je već bio pripremljen program, i gdje će moći održati govore pred mnogim Širokobriježanima, a prije toga nakon izlaska iz Zgrade, novinari su se u međuvremenu okupili u većem broju te odmah okružili Komšića s pitanjima, kakav je bio sastanak i što se može očekivati od njega.

“Sa sastankom sam jako zadovoljan. Gradonačelnik Kraljević je predstavio brojne projekte na kojima možemo zajednički raditi i stvarati bolju budućnost u našoj državi. Sada idemo u neku Dvoranu gdje ću građanima Širokog Brijega predstaviti svoj dolazak, a nakon toga ćemo prošetati i vidjeti kojim projektima možemo pripomoći da se što prije realizuju” – kazao je Komšić brojnim okupljenim novinarima te ih pozvao da se pridruže u dvoranu.

Dolaskom pred Kino Borak, okupio se već dobar dio građana kao i lokalnih političara koji su došli poželjeti dobrodošlicu i poslušati što ima za reći, jer znamo kako se nisu u zadnje vrijeme “dobro gledali” a sada na njima gledamo ozarena lica što je bilo teško i zamisliti! Što je zanimljivo, predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović nije bio uopće ovdje.

Za pozornicom su se mijenjali brojni govornici od premijera ŽZH Zdenka Ćosića, gradonačelnika Širokog Brijega Mire Kraljevića, predsjednika Gradskog vijeća Vinka Topića i na posljetku hrvatskog člana predsjedništva BiH Željka Komšića koji je istakao zajedničku budućnost i prevazilaženje dosadašnjih nesuglasica jer Široki Brijeg je potreban Sarajevu, a Sarajevo Širokom Brijegu. Na što je dobio gromoglasan pljesak svih nazočnih.

Nakon govora, gradonačelnik Kraljevića i predsjednik Gradskog vijeća Vinko Topić uručili su mu pohvalnicu kao potporu za daljnji rad, te uputili isprike za nesuglasice što su nastale među njima u zadnje vrijeme sa željom da zajedno koračaju u “bolje sutra”, kako je kazao Topić, a Željko je to prihvatio i također im poželio sve najbolje.

Kada je sve završilo, delegacija se uputila prema centru Širokog Brijega kako bi upoznali svog gosta o brojnim znamenitostima.

Na središnjem Gradskom trgu, gradonačelnik je Komšića upoznao s našom povijesti i predstavio brojne okolne kuće koje su od UNESCO-a zaštićena nematerijalna kulturna baština. Pokazao mu je tok rijeke Lištice koja prolazi ispod mosta i još neke detalje Grada.

Zaustavili smo ih na trenutak i priupitali gradonačelnika misli li i sada da je Željko Komšić persona non grata jer je prvi koji je to kazao za njega i kako će predsjednik Dragan Čović reagirati na prijam Željka Komšića!

“Okle vam to. Ja to nisam nikad reko, ja nemam pojma kako se to izgovara, a kamoli kako se piše. To je vjerojatno onaj moj savjetnik Toni pisao, pa pitajte njega. A što se akademika prof. dr. Dragana Čovića tiče i njegova mišljenja, nek on misli šta oće, ali nama trebaju novci iz Sarajeva jer slabo nam se vraća povrat poreza koliko naši gospodarstvenici davaju i kako bi završili ove započete projekte od kanalizacije, pročistavača, fontanu ćemo napraviti tamo iza i još neke stvari”, odgovara nam gradonačelnik.

Nemojmo zaboraviti i kako su djelatnici PU Široki Brijeg svoj posao odradili više nego kvalitetno, osiguravajući kako bi sve prošlo u najboljem redu, tako da i njih pohvaljujemo što se Željko Komšić u Širokom Brijegu osjećao kao kod svoje kuće!

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info