FOTO: U Višnici organiziran drugi susret velike loze Zadra – Šušnjara

Jučer je održana druga Večer Šušnjara u Višnjici koja je tom prigodom u svoj rodni kraj privukla oko 100 osoba koje nose prezime Zadro-Šušnjar. Kao što je prethodne godine odlučeno subota prije Velike Gospe postala je službeno dan za okupljanje Zadra-Šušnjara, a velik odaziv i ove godine dao je do znanja da će to ući u tradiciju, te da je ideja trojice Zadra; Vlade, Ivana i Marka o okupljanju njihova prezimena zaživjela.

Nažalost, trbuhom za kruhom Zadre-Šušnjari raseliše se svugdje po svijetu od Amerike, Australije, Njemačke i ostalih krajeva svijeta ali jedno ih veže – Višnjica, rodni kraj kojeg uvijek rado posjećuju. Uz mnoštvo ića i pića te pjesme i razgovora Zadre su, od onog najstarijeg od 89 godina, do onog od 5, feštali do kasno u noć.

Zadre su porijeklom iz Raške Gore iz okolice Mostara. najstariji spomen prezimena Zadro seže u 1742. godinu kad je prilikom popisa Hrvata-katolika zatečeno domaćinstvo Jure Zadrića Zadre s 11 članova obitelji u Raškoj Gori. Iste godine popisano je kućanstvo Mije Zadre u Ružićima s 13 članova obitelji. Od Zadra brojna su kasnije raseljavanja, tako da se krajem 19. st. zadre bile nastanjenje u Raškoj Gori, Derventi, Rami, Ružićima, Dragićini, Višnjici, Ledincu, Širokom Brijegu, Ilićima i Mostaru.

Danas u Višnjici, od nekadašnjih 12 domaćinstva, žive samo 3 obitelji koje nose ovo prezime. Nadati je se da će nostalgija vratiti Zadre na svoja ognjišta, a da će im ovaj susret buditi želju za povratkom u rodni kraj te da će broj od tri domaćinstva u budućnosti biti daleko veći.

VIŠE FOTOGRAFIJA NA: Grude-online.info