Home slajd Glavna FOTO: Uočnica Blagdana Velike Gospe u Širokom Brijegu

FOTO: Uočnica Blagdana Velike Gospe u Širokom Brijegu

0
FOTO: Uočnica Blagdana Velike Gospe u Širokom Brijegu
FOTO: Mili Marušić

ŠIROKI BRIJEG – Blagdan Velike Gospe. 15. kolovoza slavi se Blagdan Velike Gospe ili Uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo, jedna od tri najveće svetkovine u čast Marije. Prema tumačenjima katoličke teologije, Marija je uznesena na nebo, dušom i tijelom. Nauk o uznesenju na nebo proglasio je 1950. godine papa Pio XII. Kod katolika taj se blagdan posebno slavi, a Marija ima osobito mjesto u srcu hrvatskoga puka i vjernika, a prvenstveno grada Širokog Brijaga koja je zaštitnice župe i samostana Široki Brijeg, te Hercegovačke franjevačke provincije

procesijašb14816_0

Danas, 14. kolovoza na Uočnicu blagdana Velike Gospe procesija s kipom Širokobriješke Gospe krenuo je od crkve Navještenja Gospodinova na Pecari u 17 sati, koje je bila i prva postaja ove procesije kroz središte grada do crkve Uznesenja BDM na Brigu. Ove godine čast pratnje Gospina kipa pripao je MZ Lise.

procesijašb14816_4

Druga postaja je bila na Trgu širokobrijeških žrtava, od kuda je stotine hodočasnika krenulo ka Klancu gdje je bila treća postaja kod kapelice svetog Ante na istoimenom trgu. Procesija je na Brig stigla neposredno prije euharistijskog slavlja koje je započelo u 19.00 sati u dvorištu crkve Uznesenja BDM.

Na blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, već od 5.00 sati vjernici će imati priliku za svetu ispovijed, a Svete mise bez propovijedi bit će u 5.00, 6.00, 7.00, 8.00 i 9.00 sati, a središnje misno slavlje započet će u 11.00 sati.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info