FOTO: MIli Marušić

Kao što su i najavili da pruže svoj jedan mali doprinos u osvještenje ljudi na klimatske promjene koje se iz godine u godinu drastično mjenjenju, učenici širom svijeta su održali mirne prosvjede kako bi političarima skrenuli pozornost da što prije ubrzaju borbu protiv ovog svjetskog problema kojeg izazivaju ljudi, a kojeg je trenutno nemoguće spriječiti, ali se može zasigurno usporiti!

Dok su milijuni učenika prosvjedovali, učenici iz Širokog Brijega su sa svojim učiteljima i profesorima radije odlučili zajedničkim snagama čišćenja prostora oko svojih škola dati svoj doprinos ovoj akciji i “borbi za opstanak čovječanstva”.

Tako da su od ranih jutarnji sati učenici Srednje strukovne škole i Prve osnovne škole, a u poslijepodnevnim satima, učenici Gimnazije fra Dominika Mandića iz Širokog Brijega zasukali rukave, uzeli vreće za smeća i sve redom pokupili sav otpad oko svojih škola, a kojeg su uglavnom i oni sami svjesno ili nesvjesno napravili danima ranije.

Nakon što su sve sredili i očistili, stali su i zamislili se koliko su vreća otpada napunili, što mnogima nije bilo baš ugodno za gledati, ali opet im je drago bilo vidjeti dvorište oko škole tako uređeno.

Prva osnovna škola Široki Brijeg već generacijama svoje mališane uči važnosti pravovaljanog prikupljanja i selektiranja različitog otpada, što je i vidljivo oko te škole koja na sreću ima više cvijeća ne smeća. A da o kreativnosti puno ne pričamo i iskorištavanja pojedinih stvari koji su bili namijenjeni za otpada, sada služe kao “vaza za cvijeće” kao što možete vidjeti na ponuđenim fotografijama, a što je samo jedan od mnogobrojnih primjera spajanja ugodnog s korisnim!

Iako sve ovo djeluje možda kao kap u moru, moramo znati kako je more nastalo od kapi malo pomalo i da zajedno možemo napraviti puno više, jer ovdje se radi o budućnosti sviju nas.

Kao portal SirokiBrijeg.info podržavamo ovu i ovakve akcije i najavljujemo od narednih dana nove šokantne video i foto dokaze kojima građani i brojne firme na području Širokog Brijega svjesno uništavaju naš okoliš samo zbog svog osobnog profita, bez razmišljanja na moguće posljedice, ne samo nas, nego i nečega što nam je u nasljedstvo ostavljeno da čuvamo, a ne da uništavamo.

Ovom prilikom pozivamo SVE VAS da nam se pridružite, i stanimo na kraj uništavačima okoliša na području NAŠEG Širokog Brijega!

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info