Iako je prije tri mjeseca u organizaciji Udruge nogometnih sudaca Zapadnohercegovačke županije održano je polaganje ispita za nogometnog sudaca, ponovno su prošli tjedan zainteresirane osobe imale mogućnost postajanja novog mladog nogometnog sudca ili sutkinje.

Ispit za nogometnog suca mogli su pristupiti kandidati od 16 godina od 35 godina, a polaganjem ispita mogu obavljati dužnost suca na seniorskim i veteranskim utakmice s navršenih 18 godina. Polaganja ispita je održano u Širokom Brijegu u prostorijama Logos.

Sudci koji su položili ispit su Šušak Marko, Jerko Ivanković, Igor Sabljić, Goran Leko, Danijel Širić, Hrvoje Brkić. Ovi sudci koji su uspješno položili ispit postali su članovi i sudjeluju u radu Udruge te položenim ispitom omogućava im se stjecanje sudačkog iskustva na Hej omladinskoj ligi.

„Zbog velikog interesa mladih osoba primorani smo nakon tri mjeseca zakazati novo polaganje za nogometnog sudca ili sutkinju. Drago nam je da imamo i djevojaka među sucima jer je sve više ženskih nogometnih klubova. Pristupanjem Nogometnog saveza BiH u članstvo FIFE, sudačke Udruge i Savez su dobile na važnosti, ne samo da se brinu i podupiru njihov rad nego da i financijski potpomažu. Sredstva koja smo dobili iskoristili smo za nabavku kompjuterske opreme i projektora kako bi mogli prezentirati ono što od nas traži UEFA, i na taj način upoznajemo s novim izmjenama i dopunama pravila nogometne igre. Sve nam to omogućava da bolje i kvalitetnije naučimo mlade sudce kako bi mogli kvalitetno suditi. Udruga, također za njih nabavlja dresove, kartone, sat i drugo potrebno za suđenje i trening te opremu za sastanke“, kazao je kazao je premijerligaški nogometni sudac Goran Paradžik, predsjednik Udruge nogometnih sudaca i instruktora u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Prema njegovim riječima Udruga ima potpunu podršku Saveza od kojeg dobivaju suglasnost da suci mogu samostalno suditi u županiji, a sve u cilju boljeg i bržeg razvoja mladih sudaca.

„Ranije smo imali dosta problema i događalo se da su u našoj županiji utakmice sudili suci iz Hrvatske ili iz drugih Saveza, ali zahvaljujući Nogometnom savezu BiH to se više neće događati jer su sve udruge povezane. Svi koji budu kršili to pravilo biti će strogo kažnjavani za nepoštivanje pravila, disciplinski i zamrzavanjem statusa nogometnog suca. Sve je podignuto na profesionalniju razinu. Prema tome, sve aktivnosti i sve vezano za suce i suđenje je potrebno prijaviti Udrugi nogometnih sudaca i instruktora u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Do sada, to nije bilo obvezno, međutim sada može utakmicu suditi samo onaj tko ima suglasnost Udruge“, kazao je Paradžik naglasivši kako je to velik napredak za Udrugu jer joj se povećava broj članova što je pokazatelj uspješnog i učinkovitog rada.

Novost je i to da će četiri sutkinje iz Zapadnohercegovačke županije Petra Ćužić, Lea Čepo, Matea Marušić i Ivana Mikulić po prvi put krajem ovog mjeseca imati priliku boraviti u Trening kampu Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine u Zenici.

Iz Udruge nogometnih sudaca i instruktora u Županiji Zapadnohercegovačkoj ovim putem pozivaju sve institucije kojima trebaju nogometni suci neka ih kontaktiraju na mail unsizzh@gmail.com, a više o radu Udruge pogledajte na službenoj stranici http://unsizzh.com/

Ana Bubalo / LjPortal.com