ŠIROKI BRIJEG – Slušajući i gledajući neki dan na FTV-u Grgu Mikulića, direktora Turističke zajednice ŽZH gdje govori kako prihoda Turistička zajednica ŽZH skoro pa i nema zbog nereglarnosti zakona, te kako će biti dobro ako od boravišne pristojbe bude dovoljno novca za uredski materijal, nekako čovjek se sažali nad svim ovim kada znamo koliko smo turistički atraktivni, a to nismo u stanju iskoristiti.

No, kako ne bi bilo sve tako crno, posjetili smo u centru Širokog Brijega jedan, tj. više objekata koji bi bili turistima jako zanimljivi, a prvenstveno našim osnovnoškolcima gdje bi mogli puno toga naučiti o našoj prošlosti i njihovim precima!

Pitate se kako?

Sve je tako vrlo jednostavno i bez nekih većih troškova, pa bi se mogli zaposliti kao volonteri na održavanju i čuvanju ovog objekta, a što već godinama i rade naši Vijećnici u gradskoj i županijskoj skupštini.

duhanskaši652016_17

Recimo, na primjer, kako gradonačelnik Miro Kraljević može biti kao portir i naplaćivati ulaznice po simboličnoj cijeni od po 5 KM, dok njegov zamjenik može biti premijer Zdenko Ćosić. Za financije može biti zadužen sadašnji ministar Toni Kraljević, a predsjednik gradskog odbora Široki Brijeg Vinko Topić može biti zadužen za održavanje zelenila i ukrašavanje samog objekta brojnim cvijećem. Gradski i županijski vijećnici mogu biti vodiči turističkih grupa te im stručno objašnjavati samu simboliku ovog velebnog zdanja u centru Širokog Brijega.

A kome bi bilo zanimljivo to?

Kome ne bi. Recimo turistima iz europskih ili azijskih gradova koji ne pamte ratove u svojim državama i razaranje i koji nemaju baš priliku vidjeti neku veliku devastiranu zgradu u centru nekog mjesta, a koje se naziva gradom. Moglo bi biti zanimljivo onim turistima koji imaju želju posjetiti Černobil, a zbog sigurnosnih uvjeta im nije dozvoljen ulazak u to područje. Šta Kinezi znaju jesu li u Pripjatu ili u Širokom Brijegu? Njima bi mogla malo veća cijena biti da djeluje autentično.

duhanskaši652016_7

Osnovnoškolci s područja Županije Zapadnohercegovačke, a izrazito s područja Širokog Brijega, vođeni pravim vodičima, a koji su gradski i županijski vijećnici, mogli bi našu mladež podučiti kako su nekada njihovi nedavni preci, babe i didovi za svog života se mučili uzgajajući poljoprivredne kulture naših krajeva kako bi njihove očeve i majke prehranjivali, kako bi ti isti roditelji na svijet doveli njih i koji imaju čast da vide kako je to nekada bilo.

Ministar gospodarstva Dario Sesar bi mogao ispod cijene nabavljati materijale za suvenire, a dok bi ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Ružica Mikulić mogla biti zadužena za izradu i ukrašavanje brojnih suvenira. Njene kolegice, ministrica pravosuđa i uprave Anita Markić suvenire može prodavati po poštenim cijenama.

duhanskaši652016_4

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Ivan Bešlić može se brinuti zajedno s Vinkom Topićem o uređenju i održavanju objekta, Zdravko Boras kao ministar unutarnjih poslova može čuvati red i udariti (onako slučanjo) koje dijete ili turista koji budu neposlušni jer već ima iskustva u tome. A ako bude nekih vidljivih ozljeda ili slučajno padne niz stepenice netko od posjetitelja tu bi mogao biti zadužen Stjepan Bogut – ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi. Dok na kraju sve da protekne u najboljem redu i da svi budu zadovoljni pobrinuo bi se Mladen Begić – ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Svi gore nabrojani ionako ništa ne rade, a primaju lijepe plaće. Sada bi mogli napokon nešto i dati za svoj grad i ljude koji su im omogućili da budu na tim mjestima na kojima se sada nalaze, a usput bi mogli zaraditi za neki doručak ili ručak naplaćujući ulaznice kako smo već kazali po 5KM.

Što više turista, logično više i novca, a Grgo Mikluć će ako bude potrebe i zainteresiranih turista s istoka isklesati još koje pismo (ovisno po potrebi) i tako će se uskoro moći vidjeti da naši političari doista vrijede i kako neke koristi na kraju od njih ima cjelokupna zajednica.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info