FOTO: Tenk na spomen obilježju zaustavljanja tenkova Široki Brijeg – Polog dostupan javnosti i posjetiteljima

Ovih je dana Ministarstvo obrane BiH donijelo Odluku o odobravanju rada i dostupnost posjetiteljima Odjela vojnog muzeja 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH u Pologu – Široki Brijeg.

Zbog novonastale epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini i proglašenju pandemije koronavirusa od strane Svjetske zdravstvene organizacije, kao i zapovijedima kriznih stožera o preventivnim mjerama u cilju sprječavanja širenja virusa COVID – 19, neće biti organizirana središnja svečanost otvaranja Odjela vojnog muzeja.

Ovogodišnja obljetnica obilježavanja zaustavljanja tenkova u Pologu u znak trajne zahvale hrvatskim braniteljima, poglavito poginulima hrvatskim braniteljima, dostojanstveno, ali primjereno okolnostima u kojima živimo obilježit će se polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Podsjetimo, koncem prošle godine postavljanjem tenka T-55, na spomen obilježju zaustavljanja tenkova JNA 1991. godine na granici između Širokog Brijega i Mostara (Dobrič-Polog) završena je zadnja faza uređenja ovoga spomen obilježja, a Grad Široki Brijeg u suradnji s braniteljskim udrugama HVO-a i Ministarstvo obrane BiH, sklopili su Ugovor o dodjeli prostora na privremeno korištenje Odjelu Vojnog muzeja 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH.

Naime, formiranjem jedinstvenih Oružanih snaga BiH 2005. utemeljena je 1. pješačka (gardijska) pukovnija. Pukovnija baštini identitet, tradiciju i kulturno povijesno nasljeđe Hrvatskog vijeća obrane i hrvatskog naroda. Pukovnija je smještena u vojarni Stanislava Baje Kraljevića na mostarskom Helidromu – Rodoč, koja je većinom ustupljena na korištenje Sveučilištu u Mostaru. Temeljem zakonskih akata 1. pješačka (gardijska) pukovnija ima sljedeće zadaće da: priprema, istražuje i baštini povijest postrojbi Hrvatskog vijeća obrane i hrvatskog naroda u BiH, surađuje s braniteljskim udrugama i civilnim institucijama; objavljuje publikacije pukovnije; čuva kulturno-povijesno nasljeđe, tradiciju, narodne i vjerske običaje hrvatskog naroda u BiH; drugima prenosi znanja o povijesnim običajima, kulturi odijevanja i ponašanju pripadnika pukovnije; vodi vojne klubove pukovnije i upravlja muzejom pukovnije.

Muzej se sastoji od središnjeg muzeja (vojarna Stanislav Baja Kraljević u Mostaru) i četiri odjela (u vojarnama Livno, Kiseljak i Orašje te spomen obilježju zaustavljanja tenkova Široki Brijeg – Polog).

SirokiBrijeg.info