FOTO: Smeće i kosti s korita Ugrovače se uklanjaju, inspekcija locirala počinitelje, za nekima se još traga!

Zahvaljujući odgovornosti naših sugrađanima koji su javno stali pred naše kamere kako bi ukazali na ekocid koji se već duže vremena odvija na području toka rijeke Ugrovače na području MZ Trn u Širokom Brijegu i gdje smo prikazali doista uznemirujuće snimke i fotografije brojnog ekološkog i životinjskog otpada, uslijedile su brze reakcije nadležnih institucija. Moramo priznati kako se u ovo angažirao i sami gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević koji je ostao zgroženim viđenim.

Video prilog možete pogledati u nastavku.

Prvi dan nakon javnog prikazivanja video priloga, kako su nam kazali iz PU Široki Brijeg, njihovi djelatnici su izašli na teren i napravili zapisnik. Idući dan (danas) u jutarnjim satima, na terenu srećemo Gradsku inspekciju koji su došli na mjesto ovog ekološkog incidenta te su napravili određene uvide ka mogućem pronalasku počinitelja, u ovom slučaju više njih.

Kako smo doznali naknadno, obiđeno je nekoliko firmi na području Širokog Brijega koje se mogu dovesti u počinjene radnji protiv ovog ne savjesnog ekološkog zagađivanja.

Jedan o počinitelja je priznao kako su određeni proizvodi iz njegove firme se tu pojavili ali bez da je on išta o tome znao, nego je zaposlenik firme na svoju ruku to napravio. Kako je kazao, nakon reportaže koju je vidio na portalu SirokiBrijeg.info odmah je reagirao i doznao kako je došlo do toga sramotnog čina i poslao je tog djelatnika da odmah sve to pokupi što je ovaj i učinio. Gradska Inspekcija je po tom pitanju obavila određene radnje i prema firmi će poduzeti daljnje korake svoje nadležnosti.

Obiđene su i određene mesarske radnje koje se povezuju s ovim slučajem te su prikupljene informacije koje bi mogle poslužiti pronalazaku određenih osoba ili firmi koje su u više navrata i na više lokacija odlagale biološki životinjski otpad.

Tijekom dana angažirane su dodatno osobe koje su prošle duž makadamskog puta na kojem su kosti pronađene, kao i samo korito rijeke Ugrovače i jedna po jedna kost pokupljena i u vreće spakirane te stavljene na jedno mjesto kako bi komunalni djelatnici sve ih pokupili i odnijeli na adekvatno odlagalište.

Ostalo je još na nekoliko lokacije divljih odlagališta raznog kućnog otpada, tako da vjerujemo kako će se i to sve skupa ukloniti i sanirati.

Nećemo stati na ovome, pratiti ćemo jesu li odradili svoj posao do kraja što se tiče ovoga lokaliteta na području MZ Trn, a ima još puno toga što treba odraditi i javnosti prikazati, kao i nadležnim Gradskim institucije skrenuti na njihov posao i kako bi se trebali pozabaviti malo više zdravljem i sigurnosti svojih sugrađana koji im plaćaju da svoj posao rade časno i pošteno, a ne da sjede po kancelarijama i griju stolicu dok im ne završi radno vrijeme.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info