ŠIROKI BRIJEG – Prekrasan, suncem “okupan” dan i toplo vrijeme obasjali su u nedjelju padinu brda Gradine u selu Mokrom u Širokom Brijegu.

Sve je započelo poslijepodnevnom svetom misom, koju je predvodio fra Ivan Marić, na ostacima ranokršćanske bazilike koja datira iz vremena V. –VI. st. te nakon toga uslijedio je pravi mali seoski, glazbeno-scenski dernek.

mokrohkud_3

O organizaciji HKUD-a Mokro organizirana je večer folklora “Na temeljima bazilike naše” na kojoj su nastupila brojna kulturno-umjetnička društva s područja Bosne i Hercegovine i gdje nije nedostajalo odlične zabave, pjesme i plesa kao što nije falilo pive i neizostavnih specijaliteta poput janjetinje, ćevapa, pive i vode.

Ali hrana i piće tu i nisu toliko bitni koliko je bilo zanimljivo pogledati nastup najmlađih članova KUD-a Mokro koji su otvorili ovogodišnji kulturno-zabavni program uz ples, gangu i bećarac i gdje su pokazali kako hrvatski običaji i tradicija ovdje neće nestati sve dok ima mladih koji će nastaviti tradiciju održavanja običaja naših starih.

Osim članova KUD-a Mokro svojim koreografijama, pjesmama i plesom predstavili su se i članovi HKUD-a “STARI HRAS 2000” iz Novog Travnika, KUD “SVETI DONAT” iz Zadra, HKUD “NAŠI KORIJENI iz Žepča, “ETNO SVIRAČI” iz Ravnih Kotara, HKUD “ZORA” iz Čapljin, HKUD “DUBRAVE” iz Stoca, domaći HKUD “Crnač” i HKUD “Uzarići”, a tu su naravni bili i neizostavni Mokarski tamburaši koji su držali atmosferu pod vedrim noćnim nebom do usijanja.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info