FOTO: Otvorena izložba Zlatana Filipovića – ‘Prostori sjećanja’

ŠIROKI BRIJEG – U Franjevačkoj galeriji otvorena je izložba Zlatana Filipovića, naslovljena ‘Prostori sjećanja’.

Radovi ovog autora usko povezuju umjetnost i tehnologiju te predstavljaju zanimljivu inovaciju u percipiranju umjetnosti. Naime, za kvalitetno sagledavanje radova trebalo je koristiti i pametne mobitele koji su radovima pridavali dodatne efekte te su stoga izazvali veliki interes nazočne publike.

Program je vodila Željka Šaravanja, a nazočnima su se obratili fra Vendelin Karačić, voditelj Franjevačke galerije, te umjetnik Zlatan Filipović.

Izložbu je otvorenom proglasio povjesničar umjetnosti Beat Čolak, član Društva povjesničara umjetnosti Hercegovine.

Izložba ostaje otvorena do 15. lipnja 2016.

Zlatan Filipović radi kao izvanredni profesor na American University of Sharjah, na Koledžu za arhitekturu, umjetnosti i dizajn. Dodiplomski studij u domeni slikarstva završio je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a magisterij u domeni Elektroničkih integriranih umjetnosti završio je na NYSCC Alfred sveučilištu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izlagao je na mnogobrojnim samostalnim i skupnim izložbama, od kojih je posebno vrijedno istaknuti sudjelovanje na Bijenalu europske suvremene umjetnosti Manifesta 4 u Frankfurtu, Galeriji Almine Rech u Parizu, Siemens art laboratoriju u Beču, Muzeju umjetnosti sveučilišta New Mexico, Albuquerque, Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, Maraya Art Centru u Sharjah Ujedinjeni Arapski Emirati, bijenalu suvremene umjetnosti u Thessaloniki, Sharjah Art Muzeju (Opus 3&4). Filipovićevi radovi predstavljeni su na brojnim video i filmskim festivalima.

Grad Široki Brijeg