FOTO: Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Ljubuški povodom Dana općine

LJUBUŠKI – U nazočnosti brojnih gostiju, političkih osoba sa svih razina vlasti te drugih uzvanika jučer je upriličena svečana sjednica Općinskog vijeća Ljubuški povodom Dana općine. Ovom prilikom predsjednik Općinskog vijeća Tihomir Kvesić je na početku svečane sjednice pozdravio drage goste Ljubuškog, a onda je načelnik općine Nevenko Barbarić uz pomoć video projekcije podnio izvješće o onom najvažnijem tijekom 2017. godine te o tome kakvo je stanje u Ljubuškom u odnosu na 2016., u odnosu na susjede, okruženje, očekivanja građana, u konačnici, što je urađeno u odnosu na planirano.

U prezentaciji je naglašeno kako je kvalitetno planiranje i odgovorno upravljanje općinskim financijama i u 2017. godini rezultiralo suficitom, koji je uglavnom usmjeren u pojačano investiranje u infrastrukturne projekte jer je uređena infrastruktura jedan od preduvjeta kvalitete života, stoga je to i prioritetna zadaća općine Ljubuški.

“Kroz 2017. godinu dosta smo radili na uređenju gradskih ulica i samoga središta grada. Asfaltiranjem kolnika, preuređenjem nogostupa, ulične rasvjete, parkirnih mjesta, uređenjem drvoreda i travnjaka, grad je dobio ljepši, urbaniji izgled. Nismo zaboravili niti potrebe naših mjesnih zajednica, gdje je preko milijun KM uloženo u projekte od poljske infrastrukture do lokalnih cesta, ili drugih prioritetnih projekata naših građana. Uz pomoć naše županije i federalne Vlade obnovljeni su školski objekti u Miletini i Cernu. Uradilo se puno i na lokalitetu vodopada Kravica. S ciljem poboljšanja ponude ovog najljepšeg bisera Hercegovine, urađena je rasvjeta, odnosno osvjetljenje samoga vodopada, što ga čini dostupnim brojnim turistima i u noćnim satima. Bilježimo zadnjih godina blagi porast radnih mjesta, ima i novih investicija. Ulaganja prethodnih godina u pročistač otpadnih voda, u izgradnju kanalizacijskog sustava, ali i u uređenje lokaliteta Kravica, rezultira otvaranjem radnih mjesta i u turizmu kao jednom od pravaca razvoja naše općine. Kvalitetnom suradnjom s udrugom poljoprivrednih proizvođača ulažu se napori za aktiviranje ovog zasigurno najvećeg potencijala općine Ljubuški. Pa ipak ne možemo biti zadovoljni, još uvijek nam nedostaje kvalitetnih radnih mjesta, cijena rada je niska, oblast poljoprivrede nikako da krene na bolje“, rekao je načelnik Barbarić između ostalog o učinjenom u proteklom razdoblju.

Ljubuški raspolaže i vrlo vrijednom kulturno-povijesnom baštinom, a turizam je jedan od mogućnosti. Izdvajaju se sredstva, rade projekti, kandidira se na različite natječaje te se uspijeva i u ovim vremenima raditi na uređenju i rekonstrukciji dijela lokaliteta. Općina je ponosna što veliki broj iseljenih Ljubušaka vrijeme odmora provodi u rodnom kraju te vjeruju da su na dobrom putu učiniti Ljubuški mjestom ugodnim za život i sredinu iz koje se neće odlaziti. U ovoj godini očekuje se povratka dijela duhanske stanice u Općinsko vlasništvo te je ovo godina u kojoj će Ljubuški steći status grada i ostvarivati daljnji napredak i nastavak poboljšanja ukupne kvalitete života građana.

„U samom gradu, od više projekata, izdvajamo realizaciju projekta trga, sportskih terena, prometnica i parkirnog prostora oko i iza osnovne škole Marka Marulića, jedan uistinu lijep projekt, zatim izgradnju kružnog toka na raskrižju kod Doma zdravlja. Planira se i dovršetak nogostupa istočne obilaznice, izgradnja dijela javne rasvjete, nastavak uređenja središnjeg gradskog parka. Vjerujemo da će do sredine ljeta i kino dvorana biti na raspolaganju našim građanima. Sve je spremno za početak radova na rekonstrukciji i dogradnji zgrade vijećnice i PU Ljubuški, te podzemne garaže s proširenjem Trga dr. Franje Tuđmana. S našom županijom pripremljen je projekt rekonstrukcije fasade i krovišta općinske zgrade“, rekao je Barbarić o planovima za ovu godinu te Ljubušankama i Ljubušacima čestitao Dan općine.

Nakon načelnika Barbarića obratili su se fra Darijo Dodig, Ivan Del Vecchio, Zdenko Ćosić i dr. Dragan Čović te je uslijedio dio programa u kojem su dodijeljena javna priznanja.

Godišnja nagrada Općine Ljubuški dodijeljena je gospodarskom društvu Karliko d.o.o. Ljubuški koja u vrijeme kada mnogi gospodarstvenici ne vide prosperitet u Bosni i Hercegovini nastavlja širenje posla. Riječ je o jednoj od rijetkih prijeratnih tvrtki na ovom području koja se očuvala do danas i svrstava se u značajan gospodarski subjekt ne samo na području općine Ljubuški, nego i cijele Hercegovine. Povelju i Zlatni grb Općine Ljubuški primio je Karlo Kraljević.

Posted by Ljubuški portal on Monday, February 12, 2018

Dodjelom najvišeg općinskog priznanja Zlatnog grba, Općina Ljubuški na poseban način zahvalila legendarnom ratnom zapovjedniku, a sada dopredsjedniku Vlade i ministru obrane Republike Hrvatske Damiru Krstičeviću, odnosno Ministarstvu obrane Republike Hrvatske, na razumijevanju opasnosti po život ljudi i moguću materijalnu štetu s nesagledivim posljedicama te žurnu, pravovremenu i visoko profesionalnu intervenciju. Povelju i Zlatni grb Općine Ljubuški primio je Božo Kožul.

Povelja i Zlatni grb Općine Ljubuški Općine Ljubuški za životno djelo dodijeljena je prof. dr. sc. Vedranu Ćoriću, liječniku rođenom u Ljubuškom koji je presadio gotovo 50 srca te tako postao liječnik koji je napravio najveći broj transplantacija srca na ovom području Europe.

Za kraj kažimo kako je svojim pjevanjem ovu svečanost uveličala sopranistica Monija Jarak, uz glasovirsku pratnju Marijane Pavlović, a program je vodila kao Bjanka Medić.

Ana Bubalo / LJportal.com