FOTO: Nova školska godina u Širokom Brijegu krenula sa misom i problemima!

Danas je započela nastava u novoj školskoj 2018./2019. godini za većinu učenike osnovnih i srednjih škola sa područja ZHŽ.

Početak nove školske godine u Širokog Brijega donio je i neke probleme koji će se kako smo doznali uskoro i riješiti, kao na primjer da su jutros djeca došla u Prvu osnovnu školu, a nisu imali svoga učitelje jer još nije završen natječaj za prijam novih djelatnika, a koji bi kako kako nam je rečeno trebao biti završen danas, i već od sutra (utorak) ti učenici bi mogli dobiti svoga učitelja.

Istoga dana, tj. u utorak, 4. rujna, s početkom u 13 sati učenici Mala škola (kod Silosa) koja se trenutno obnavlja, započeti će i nastaviti svoje školovanje u Prvoj osnovnoj školi u Klancu, gdje će biti do završetka radova u Maloj školi.

Napomenimo kako je ove godine 121 prvašić u Prvoj osnovnoj školi u Širokom Brijegu, što je 10 više nego prošle godine. Dok je broj gimnazijalaca pao za preko 100, što je definitivno šokantan podatak pada upisanih u ovoj školskoj godini!

Mnoge male škole u okolnim mjestima drastično su izgubile učenike. Dok se u nekim školama upisuje po dvoje, troje, negdje čak i po jedno. Iskreno nemamo informacije da li je koja škola zatvorena zbog nedostatka učenika, a ministarstvo još ne izlazi sa tim informacijama što isto postavlja brojne sumnje, no međutim imamo informaciju kako je recimo na primjer ukinuta autobusna linija od mjesta Uzarići koja prolazi preko Mostarskog blata pa sve do Mostara iz razloga jer nema dovoljno učenika da bi im se isplatila ta relacija vožnja, mjesta gdje je boravilo oko 5.000 stanovnika.

No da Bog bude svima na pomoći, a prvenstveno djeci, roditeljima i učiteljima, kao i da pamet prosvjetni političarima i “gospodarstvenicima” koji tek sada počinju shvaćati što su napravili svojom pohlepom, u crkvi Uznesenja BDM na Širokom Brijegu služena je sveta misa u povodu početka nove školske.

Svim školarcima želimo uspješan početak školske godine, uživajte učeći i upijajući znanje vaših nastavnika. Škola neka vam bude dio igre koja će vas usavršavati, a ne stresa i straha jer se nema čega bojati. Učite znanje i poštenje jer je to što će vam trebati kroz cijeli vaš život, a vozači pripazite malo u prometu kako bi doprinijeli povećanju njihove sigurnosti i omogućili tim mališanima siguran put od kuće do škole i nazad.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info