ŠIROKI BRIJEG – Lovačko društvo “Mosor” iz Širokog Brijega koje je ujedno i član Lovačkog saveza Herceg Bosne, ove godine obilježava 70 godina svoga djelovanja.

Iako je sezona lova završila 28. veljače, njihovi članovi su i dalje aktivni, ali ne po pitanju lova, nego upotpunjavanju našeg kraja novim divljim životinjama gdje su na širem području grada Širokog Brijega u prirodu pustili 25 komada fazana, koji bi trebali u narednih mjesec dana izleći nove mlade, i koji bi tako upotpunili osiromašeno područje ovim pticama.

Napomenimo i to kako ženka može da snese od 8 pa do preko 12 jaja na kojima leži četiri tjedna. Jaja polaže u ranije pripremljenom gnijezdu koje se nalazi u zemlji. Mali fazani se osamostaljuju nakon deset tjedana, tako da bi područje Širokog Brijega u narednih nekoliko mjeseci moglo biti dobro fazonirano.

“Fazani su ptice koje najčešće naseljavaju predjele oko šuma i njive na kojima mogu naći dovoljnu količinu hrane, što će im zasigurno i odgovarati područje Mokarskog i Turčinovskog polja, Zavoznika i Ljutog Dolca gdje smo danas u prirodu pustili oko 25 divljih fazana” – govori nam uzgajivač Ante Prskalo.

fazanisir05042016 7

Dok smo gledali kako u nekoliko trenutaka iz njegovih ruku odletavaju u obližnju šumu, neke od ženki su ostale još koji trenutak “međusobno se ispričati” na livadama ispred nas, te su se razišle svaka svojim putem u nadi kako će se ponovno sresti na nekoj lovačkoj večeri nakon listopada kada počinje nova lovna sezona.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info