FOTO: Mili Marušić

Gradsko groblje Mekovac nad Širokom Brijegom jedno je najveće na području Grada Širokog Brijega, pa tako i više posla u njemu ima oko održavanja i čišćenje.

Dana 2. rujna 2019.g. preko portala SirokiBrijeg.info javno objavljujemo jedan od ekocida koji je izazvao zgražanje javnosti i osudu, a razlog tome bilo je sam ulaz u spomenuto groblje gdje postoji jedna lokacija na kojoj se već duže vremena odlaže sav otpad od svijeća, uvenulog cvijeća i ostali potrošni materijal, a kada se dovoljno nakupi dežurni “potpaljivač/i” sve to uredne potpale i svojim sugrađanima priušte nesnosan smrad izgorene plastike koja obuhvati cijelu kotlinu Širokog Brijega, a i šire.

Danas, dana 10. listopada 2019.g., mjesec dana od tog događaja, hrpa navedenog otpada je ponovno na istoj lokaciji, tu su i gume, nova lokacija za “iskipavanje” kućnog otpada, nađe se i koja boca pive, ali na sreću dežurnog “potpaljivača ili potpaljivačice” još nema, što je dobro, ali i dalje nema kontejnera za odložiti sve to i kako bi se odvelo na adekvatnu odlagalište.

Kontaktirali smo Predsjednika Odbora za groblje Mekovac Milu Šuška, kako bi doznali hoće li Mekovac dobiti Kontejnere za odlaganje otpada ili će i dalje biti na hrpi i ponovno da građani strepe kada će i tko to potpaliti!?

“Znam za navedeni problem, smeće će se riješiti do Dana mrtvih (1.studenog), a ovih dana sam razgovarao s Draganom Pavkovićem, direktorom Javna ustanova “Coming” koja je nadležna za uređenje i proširenje gradskoga groblja Mekovac i kontejner bi trebao biti postavljen, kao i mogućnost pregovora koji će se uskoro održati s njima oko upravljanja i održavanje groblja Mekovac” – kazao je za portal SirokiBrijeg.info Mile Šušak, predsjednik Odbora za groblje Mekovac.

Direktor Javna ustanova “Coming” kontaktiran je isto po tom pitanju, ali smo od njega dobili i konkretnije detalje i najavu nove investicije koja će zasigurno na razinu iznad podići trenutni izgled groblja Mekovac.

“Razgovarali smo o postavljanju kontejnera i do toga će doći uskoro, s Odborom za groblje Mekovac ćemo razgovarati dodatno oko nekih konkretnih stvari ovih dana i pokušati napraviti neki kompromis kako bi preuzeli kompletno održavanje i upravljanje s tim gradskim grobljem. Koliko se ozbiljno tome mislimo posvetiti pokazuje i nedavno apliciranje prema međunarodnom fondu gdje smo predstavili projekt oko izgradnje adekvatnog parkinga koje također tu zasigurno nedostaje. Očekujemo pozitivan odgovor kako bi mogli pristupiti skoroj realizaciji, tako da će tu osim postavljanja kontejnera, i biti adekvatan parking” – govori nam Dragan Pavković, direktor JU “Coming” Široki Brijeg.

Brojni mještani su nezadovoljni cijenom ukopnog mjesta, gdje je ista i za njih, i ostale koji odluče ovdje pronaći svoje “posljednje počivalište”, a to je cijena od 5.800 KM. O tome ćemo u nekom narednom članku, a sada idemo na detalj koji je mnoge privukao u naslovu!

Kako opisati sad ovaj dio, a da pripazim na riječi kojima ću to opisati kako ne bi mi nešto ružno “izletjelo”, kao nekima što je izletavalo “prijevremeno”!

Da, dobro ste vidjeli ove fotografije iznad. Šokantno, morbidno za jedno mjesto koje se diči katoličanstvom, a na groblju se obavljaju sex-ualni rituali, i još pri tome on izbaci kondom iz vozila, a ona se salvetom/maramicom obriše i također napravi isto. Izbaci doslovno na ulaz u groblje, a što je još zanimljivo. Nije jedan kondom, nego “tvornica” kondoma!

Sigurni smo kako to nije napravio i bacio netko sa strane, nego naši sugrađani, bez imalo srama, i bez imalo stida. A toliko pogodnih mjesta u Širokom Brijegu za te stvari, ali ne. Nego baš na groblje!

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info